Защитникът на новака в австрийската Бундеслига Грьодиг Доминик Табога бе изхвърлен доживот от футбола. Правосъдието разследва 19 мача, играни в периода между 2004 и 2013 година на регионално ниво и на ниво елит, за които се предполага, че са уредени. 31-годишният Табога се замеси в аферата, когато на 11 ноември миналата година подаде жалба и каза, че е жертва на шантаж от мафията на спортните залагания.

Той твърдеше, че е бил изнудван от тотомафията да играе симулативно в мачове, съобщиха местните медии. Табога се е обърнал за помощ към полицията след заплаха, че семейството му може да пострада, ако не приеме 70 хил. евро подкуп като част от сделката. Именно при предаването на парите бяха задържани трима заподозрени. Сред тях бяха бившият играч на Грьодиг и бивш национал на Австрия Санел Кулич.

Съмнения за договорки около мачове на Грьодиг имаше още през април 2013-а, когато английски анализатори алармираха, че има нещо нередно в движението на залозите от среща в Лига 1 срещу Капфенберг. Засега обаче не е ясно, дали онзи случай има общо с този сега.