Човек се познава не по думите, а по делата. Мнозина са чували този цитат, който в пълна сила важи за един малко познат футболист. Става въпрос за играча на холандския Венло Леннард Тай.

26-годишният футболист реши да пропусне тренировките на тима си през седмицата, както и мача с ПСВ от 27-ия кръг на Ередевизе, за да дари кръв и да спаси човешки живот.

Нападателят няма да играч във въпросния мач, за да може от кръвта му докторите да генерират стволови клетки за трансплантация, която да пребори левкемията на пациент.

"Миналата седмица Тай разбра, че има пълно ДНК съвместяване с болния. Футболистът реши да помогне и ще дари нужната кръв. Възможността за цялостно съвместяване между два организма е изключително малка, което обяснява защо ситуацията е толкова специална", информират от футболния клуб.

Леннард Тай е част от регистър за донори вече седем години. Той ще се завърне към тренировъчния режим в понеделник.

През настоящия сезон таранът е изиграл 29 срещи, в които се е разписал 8 пъти и е асистирал за 6 попадения. Той е собственост на Вердер (Бремен), а настоящият му отбор се намира на 12-та позиция в Холандия.