Повече от две години след трансфера на Роберт Левандовски в Барселона лъсна измама, при която находчив мошеник е бил на път да спечели един милион евро от каталунците.

През лятото на 2022-ра полякът беше взет от Байерн Мюнхен срещу 45 млн. евро и още пет милиона под формата на бонуси. Освен това каталунците трябваше да платят и комисиона на агента на футболиста Пини Захави.

В този период - по-точно на 29 юли 2022 година - на служебната поща на Барса е бил получен имейл от човек, представящ се за въпросния Захави, който иска 1 млн. евро да му бъдат преведени на определена сметка. Тя е била на името на Михаел Герардус Херманус Демон, за когото пишело, че е адвокат. Сметката била в Bank of Cyprus, пише webcafe.bg.

От испанския клуб са наредили превод за въпросната сума, но той е бил блокиран от банката, тъй като е бил приет за високорисков. По този начин парите не са достигнали до измамника, а после са били върнати обратно на каталунците.

Разследване на испанската медия Què t'hi Jugues, на германската Paper Trail Media и на Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) показва, че въпросната сметка е била открита по-рано през юли и по нея не е имало никакво движение. Точно това е подсказало на банката, че има нещо нередно.