Треньорът на Байерн Хосеп Гуардиола, считан от голяма част от специалистите и фенове за едва ли не създател на „тики-така” с голям брой подавания, изненада всички с признанието си, че мрази този стил на игра.

"Мразя това подаване без цел, което се прави единствено и само заради самия пас. За мен това е един боклук, когато просто задържаш топката, без да я подаваш напред и да търсиш атаката. Моите отбори никога не са играли така", казва Гуардиола в последната книга на журналиста Марти Перарнау.

"Трябва да подаваш топката с ясната цел да създаваш заплаха. Това трябва да влезе в ДНК на играчите. Тики-така е напълно безсмислен стил за мен, да си подаваш само заради самото подаване. Това не е футбол", продължава бившият наставник на Барселона.

"Не вярвайте и на една дума, че Барса практикуваше този стил. Ние подавахме с ясната цел да изтощим съперника, да го приберем и да му нанесем удара си. Аз обичам многото подавания, но те трябва да се правят смислено. Това няма нищо общо с тики-така", каза още испанският специалист.