Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед излизат тази вечер в мач за Суперкупата на Европа. Двубоят е от 21:45 часа българско време на стадион "Филип II Македонски" в Скопие. На по-малко от 250 километра от София ще се състои впечатляващ сблъсък между част от най-добрите футболисти в света.

След като стана първият отбор, който печели в две поредни години Шампионската лига, сега Реал ще опита да повтори постижението на Милан от 1989 и 1990 година и да стане вторият тим с две поредни Суперкупи на Европа. Досега "белият балет" има три отличия във витрината си, но изостава по този показател от Барселона, който е с 5, колкото има и Милан.

Манчестър Юнайтед пък е вдигал този трофей само веднъж досега, като на два пъти губи във финалния двубой. Този мач ще бъде специален за мениджъра на "червените дяволи" Жозе Моуриньо, който освен, че ще се изправи срещу бившия си клуб, ще стане и първият треньор, който ще участва на финал за Суперкупата на Европа с трети различен отбор. До момента обаче португалецът има две загубени битки за трофея - начело на Порто през 2003 година и с Челси през 2013 година.

В състава на Реал Мадрид голямата въпросителна преди мача е около звездата Кристиано Роналдо. Той получи доста дълга почивка и съвсем наскоро се присъедини към тима. Въпреки това бе включен в групата за мача

В състава на Юнайтед пък проблемите са в защита, където и двамата централни бранители - Ерик Байи и Фил Джоунс, са наказани за този мач, което означава, че дебют ще направи новата покупка Виктор Линдельоф, който ще си партнира с Крис Смолинг.

Реал (Мадрид) – Манчестър Юнайтед
Днес от 21:45 часа
Стадион: „Филип II Македонски“
Съдия: Джанлука Роки (Италия)
Пряко по БТВ Екшън

Вероятни състави:
Реал Мадирд: Навас, Карвахал, Варан, Рамос, Марселоа, Модрич, Каземиро, Кроос, Бейл, Бензема, Асенсио
Резерви: Касия, Вайехо, Начо, Ернандес, Йоренте, Иско, Ковачич, Себайос, Роналдо, Васкес, Майорал
Контузени: няма; Наказани: няма
Треньор: Зинедин Зидан

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Линдельоф, Смолинг, Блинд, Валенсия, Ерера, Матич, Погба, Дармиан, Мхитарян, Лукаку
Резерви: Жоел Перейра, Туанзебе, Карик, Фелайни, Мата, А. Перейра, Лингард, Рашфорд, Марсиал
Контузени: Рохо, Шоу, Йънг; Наказани: Бай, Джоунс
Треньор: Жозе Моуриньо

Любопитни факти:

*Реал Мадрид не е спечелил нито един от трите финала срещу английски отбори. През сезон 1970/71 тимът отстъпи на Челси във финал за КНК. Презц 1998 година отново преклониха глава пред Челси за Суперкупата на Европа. През 1981 година Реал Мадрид падна от Ливърпурл във финала за КЕШ с 0:1.

*В последните години испанските отбори доминират в мача за Суперкупата на Европа. Тимове от Примера дивисион спечелиха 7 от последните 8 финала за този трофей. Барселона триумфира три пъти (2009, 2011 и 2015 г.), два пъти победител стана Реал Мадрид (2014 и 2016 г.) и два трофея отидоха във витрината на Атлетико Мадрид (2010 и 2012 г.).

*Реал Мадрид е загубил само един от последните си 18 мача в Европа (баланс 12-5-1). Случи се в реванша от полуфиналите срещу Атлетико Мадрид с 1:2.

*Реал Мадрид няма загуба от англичани вече 9 мача. За последно Реал падна от Ливърпул с 0:4 в 1/8-финал за Шампионската лига през сезон 2008/09.

*Най-скорошната среща на Реал Мадрид с англичани е през сезон 2015/16 в Шампионската лига. Тогава те отстраниха с общ резултат 1:0 Манчестър Сити на полуфиналите.

*Манчестър Юнайтед не е допуснал загуба в последните си 11 мача в Европа (баланс 8-3-0). За последно тимът отстъпи на Фенербахче в гостуване в групите на Лига Европа през миналата есен.

*По пътя към спечелването на трофея Манчестър Юнайтед отстрани един испански тим – Селта, с 1:0 като гост и 1:1 у дома.

*В последните 10 мача срещу испански съперници Манчестър Юнайтед е с баланс 2-4-4.

*Манчестър Юнайтед три пъти са спорили с испанци за евротрофей. И трите пъти е било срещу Барселона. Юнайтед спечели КНК през 1991 година, но загубиха два пъти финали в Шампионската лига (2009 година с 0:2, Бербатов игра за Юнайтед) и през 2011 година с 1:3.