Заседанието на изпълнителния комитет на ФИФА стартира днес в Цюрих, а началниците на световния футбол имат в дневния си ред въпроси от организационно, съдийско, финансово естество, за безопасността по време на срещите, както и политически отношения между някои страни. В дневния ред са и точки за организацията на големите спортни събития под егидата на ФИФА, в това число и предстоящите две Световни първенства - това лято в Бразилия и след 4 години в Русия.

Ще се дискутира развитието на клубните отбори, както и отношенията между държави с обтегнати отношения като Израел и Палестина, и Сърбия и Косово. Сериозна дискусия би трябвало да предизвика и темата с човешките права на работниците-емигранти в Катар, които се трудят върху обектите за Мондиал 2022.

При една от визитите си в тази страна президентът на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бароу се натъкна на ужасяваща гледка. При строежа на стадион "Ал Уакра" бяха открити повече от 30 работници, които живеят директно на обекта при много лоши условия и без елементарни хигиенни помещения. Преди началото на изпълкома днес президентът на ФИФА Сеп Блатер ще се срещне с хората от световния профсъюзен форум, а техният доклад ще бъде прочетен по-късно.

Възможно е да бъдат разгледани и публикации в английския вестник "Телеграф", който има нови данни за корупционни схеми при избора на Катар за домакин на Световното първенство след 8 години. Те са свързани отново с хора около бившия президент на КОНКАКАФ Джак Уорнър и се твърди, че Мохамед Бин Хамам, президент на Азиатската футболна конфедерация, също е замесен. Бин Хамам бил приготвил още 2 милиона долара за правилно гласуване.