Бившият германски национал Томас Хитцелшпергер, който вчера пречупи едно от големите табута на спорта и за първи път си призна хомосексуалността си, разкри още любопитни подробности по тази тема. Признанието на бившия 31-годишен футболист предизвика голям брой реакции на редица фенове, свои колеги и ръководители, както и политически фигури като Ник Клег и Ед Милибанд от Великобритания, канцлерът Ангела Меркел и бившият външен министър на Германия Гуидо Вестервеле, който също е гей.

Бившият халф на Астън Вила, Честърфийлд, Щутгарт, Лацио, Уест Хям, Волфсбург и Евертън винаги е знаел, че този момент за признание ще дойде. Решението да го направи е било „трудно и тежко”, но първо го е споделил с приятели и семейството си.

“Бях изненадан и щастлив, че те бяха напълно ОК с това. Там откъдето идвам – провинциалните райони на Бавария, хомосексуалността я смятат за “ненормална”. Знаех, че ще има отрицателни реакции от онези, които никога няма да разберат това, също и към хората от моето семейство, но на тях това не им пречеше въобще. Получих само и единствено пълна подкрепа”, разказва пред "Гардиън" Хитцелшпергер, който не бил сигурен в сексуалната си ориентация почти до края на кариерата си.

Преди 6 години той за малко да се ожени за приятелката си, с която били влюбени от деца, но скъса с нея малко преди насрочената сватба. “Накрая разбрах, че предпочитам да живея с мъж. Всички ми казваха “не го прави, голяма вълна ще се стовари върху ти”. В крайна сметка обаче осъзнах, че всъщност никой не знае това. Нямаше прецедент, тъй че всяко мнение какво би се случило бе само спекулация. Въпросът бе повдиган само когато хора спекулираха за сексуалната ориентация на някого, никога обаче в тяхно присъствие”, допълва бившият халф, който си мислил да направи това разкритие още докато бил футболист на Волфсбург през сезон 2011/12.

Бившият немски национал признава, че е имало и редки прояви на просташка хомофобия срещу него. „Само в обикновени разговори, не конкретно футболни. Аз самият също като по-млад използвах пренебрежителни определения като “какъв гейски пас”, без да се замислям за това”, казва още Хитцелшпергер, на който никога не му се е налагало да лъже за сексуалната си ориентация, а съотборниците му накрая спрели да го питат защо си няма приятелка. За него било по-важно да си върне оптималната форма след серия от операции, вместо да прави разкрития пред колегите си, но след оттеглянето си през септември миналата година се замислил повече върху този въпрос.

“Много ми помогна да видя, че други професионални спортисти са си признали. Четох за Джон Амаечи, Гарет Томас и Том Дейли. Те не са футболисти, но фактът, че се разкриха публично, ми даде усещането, че не съм сам. Започнах да мисля, че мога да помогна на други футболисти, които е възможно да са в моята позиция, като видят, че има друг от средите, при това национал. Исках да ги окуража по начина, по който го сториха онези хора и Роби Роджърс. Всички те казват, че е било за добро при тях, но всеки трябва сам да реши това”, споделя още германецът.

Хитцелшперпегер не смее да препоръчва на други футболисти да правят признание и не иска да прогнозира кога първият действащ футболист в европейска топ лига ще го последва. “Важното за мен е да покажа, че да си хомосексуален и в същото време професионален футболист е нещо нормално. Общоприетото противоречие между играенето на мъжкарски спорт като футбола и да си гей е безумно. Не смятам, че някой, който някога ме е гледал в игра, си е мислел, че нещо не ми е наред или съм “твърде мек” в играта си”, добавя с усмивка бившият халф.

“Често чувате думата “смелост”. Хубаво е да се чува, но, разбира се, е и част от проблема. Това е нещо, което трябва да се промени. Искрено се надявам, че ще живеем във времето, в което никой няма да казва тази дума в подобни обстоятелства, защото ще се гледа като на нещо напълно нормално спортист да говори за своята хомосексуалност, както други говорят за жените или приятелките си. Няма да е леко за следващия да бъде наистина първият в това отношение, но може би съм успял мъничко да му помогна.”

“Важно е да се изправяш срещу нации, които дискриминират малцинства – било сексуални, било други. Разбирам факта, че историята ми ще бъде споменавана във връзка с Олимпиадата, защото за положението в Русия си заслужава да се говори. Любопитно ми е да видя какво ще се случи. Сигурен съм, че някои спортисти ще застанат зад лична позиция”, коментира Хитцелшперегер предстоящата Олимпиада в Сочи 2014 и анти-гей закона в Русия.

“Винаги ще има такива хора, но е тъжно, че те не се замислят малко по-дълбоко за онова, което изричат през устите си. Съжалявам ги, наистина”, коментира Хитцелшпергер изказването на бразилския бранител на ПСЖ Алекс, че “Бог е създал Адам и Ева, не Адам и Иво”.

“Хубаво е да знаеш, не говоря само за мен, а и за още действащите играчи, че хората на върха нямат проблем с това и те подкрепят. Когато общественият съд отсъди в твоя полза, вече знаеш, че е безопасно да си хомосексуалист в тази страна, че няма да бъдеш дискриминиран. Винаги ще има малцинство с различно мнение, но да се надяваме числеността му да намалява прогресивно през идните години”, благодари Хитцелшпергер за многобройните поздрави и окуражителни коментари на фенове, футболисти, спортисти и политици.