Вратарят на Белгия Тибо Куртоа напусна тренировъчния лагер на тима преди европейската квалификация с Естония. Стражът влезе в конфликт първо с Ромелу Лукаку, а после и със селекционера Доменико Тедеско, който заяви, че все още е шокиран от случилото се.

Белгийската преса използва определението „Куртоагейт“ за бурните времена в националния тим само няколко месеца след разочароващото отпадане от Световното първенство в Катар.

„Все още съм изненадан и шокиран, разбира се, защото не сме очаквали, че нещо подобно ще се случи", каза Тедеско в Естония.

Куртоа игра в събота при равенството 1:1 срещу Австрия, но остана разочарован, че не получи капитанската лента. При отсъствието на полузащитника Кевин де Бройне, който се контузи във финала на Шампионската лига с Манчестър Сити, селекционерът избра Лукаку за заместник. Именно таранът отбеляза изравнителното попадение.

"Всичко беше наред след мача той поиска да говори с мен. Каза ми, че е обиден, че не е бил капитан и ще напусне лагера. Разбира се, опитах няколко пъти да говоря с него и му казах: "Не прави това, не се отнасяй така с мен, с щаба и отбора." Защото решението, което е взел, е доста тежко", обясни Доменико Тедеско.

Бащата на Тибо Куртоа – Тиери, обаче запя съвсем друга песен. Той отрече че е имало спор в отбора и заяви пред изданието Footnews, че синът му е получил разрешение да напусне лагера заради възпаление на коляното, след разговор с лекарския екип на клубния му отбор Реал Мадрид и Белгийската футболна федерация. "Те прегледаха снимките на коляното и на тази база беше решено той да почива", каза Тиери Куртоа.

Тедеско, който нарече Куртоа "най-добрият вратар в света", коментира пред журналисти, че футболистът не е контузен. "За мен би било по-лесно да ви кажа, че става въпрос за контузия. Но така бих ви излъгал, а няма да лъжа отбора и щаба. Не мога да направя това", заяви старши треньорът на Белгия, който в събота бе обявил, че е ред на Тибо Куртоа да носи капитанската лента в мача срещу Естония.

Попитан дали ще остави вратата за Тибо Куртоа в националния тим отворена след лятната пауза, Доменико Тедеско отговори: "Сега не е точният момент да говорим за това".

Европейската квалификация Естония – Белгия е от 21:45 часа тази вечер.