ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Езерото Комо предлага една от най-красивите гледки на планетата, ако не броим полуизоставения стадион, който са намира на самото крайбрежие. Може да прозвучи изненадващо, но с промяна на тази неприятна визия се заел бившият английски национал Денис Уайз.

56-годишният бивш капитан на Челси в момента е изпълнителен директор на местния тим Комо 1907 – малък футболен клуб от северната част на Италия, който от началото на настоящия век два пъти фалира.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Единственият опит на Уайз на подобна ръководна длъжност не завърши добре. През 2009 г. той под натискнапусна директорския пост в Нюкасъл, след като феновете го обвиниха, че е част от лондонската мафия на тогавашния собственик Майк Ашли.

Бившият английски национал вече четвърта година е в Комо, а за това време клубът успя да се изкачи от четвърта дивизия до Серия Б - второто ниво на италианския клубен футбол. За да подпомогне популяризирането на отбора, Денис Уайз ангажира бившите звезди на Арсенал Тиери Анри и Сеск Фабрегас.

Една от основните цели на някогашния капитан на Челси е разрушаването на „Стадио Джузепе Синигалиа“, който е с капацитет от 6700 места. Целта е да се изгради модерен стадион за 26 000 зрители в близост досегашното яхтено пристанище.

Уайз е поканен в Комо от своя приятел – филмовия продуцент Мирван Суварсо, който представлява индонезийския конгломерат „Джарум“, закупил италианския клуб през 2019 г.

„Познавам Мирван от много години и когато купи клуба от името на „Джарум“, ме помоли да разгледам ситуацията и да коментираме видяното. Казах му, че си е купил просто една клубна емблема. Нищо повече. Комо всяка година сключваше договор с общината за наем на стадиона. Отборът беше в Серия „Д“, нямаше тренировъчна база, нямаше детско-юношеска школа. Помоли ме да му помогна и аз точно това правя“, коментира Денис Уайз.

„Сега строим база и уреждаме нещата за дългосрочен наем на стадиона. Трябва да спечелим доверието на местното население. Това е трудна задача, тъй като клубът вече е фалирал два пъти за 20 години. Спечелихме два промоции и сега сме в Серия „Б“. Направихме академия с юноши. Привлякох бившия играч на Милуол и КПР Марк Бирчам, който е връзката между първия и дублиращия отбор. Не харесвам италианския вариант с отбор до 23 години, но имаме „Б“ отбор, който често играе с формациите на Брентфорд, Флийтууд и КПР“, допълва бившият английски национал.

Най-впечатляващото попълнение за този сезон е бившият играч на Арсенал и Челси Сеск Фабрегас, който е едновременно футболист, треньор и инвеститор. Бившият френски национал и легендарен нападател на „артилеристите“ Тиери Анри също е собственик на малък пакет от акции.

„С пристигането на Сеск и Тиери хората вече гледат по различен начин на нашия проект. Фабрегас не играе много често, тъй като лекува различни контузии. Все пак е на 36 години. Когато е на терена, оказва голяма помощ на отбора с опита и футболния си интелект. Той обаче има лиценз „Б“ на УЕФА и сега учи за лиценз „А“. Има амбиции като треньор. Постоянно контактува с Микел Артета, за да коментират футболните си философии“, уточнява бившият английски национал.

„Работата ни в Комо вече привлича внимание. През лятото отказахме оферта от американска групировка, която искаше да купи клуба. Исках и помощ от Джанфранко Дзола, но той е прекалено зает със собствените си неща в Сардиния. Да, на терена не се представяме достатъчно добре. Не сме далеч от плейофите за промоция в Серия „А“, но не сме далеч и от зоната на изпадащите“, признава Уайз.

Най-голямата му цел е класирането в елита и евентуален домакински мач срещу Интер, който също има тренировъчна база на бреговете на езерото Комо. Идеалният модел за подражание в клуба приемат друг отбор от околността – Аталанта, който също преустрои стадиона си, а след това направи пробив в Европа.
Чарли УАЙЪТ, „Сън“
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ

Снимка: Getty Images/Guliver​