Скромният футболен тим на Кабо Верде са класира за Купата на Африканските нации за първи път в историята си, след като сензационно елиминира Камерун. “Неукротимите лъвове” отпаднаха въпреки победата с 2:1 и завръщането на Самуел Ето`о в националния отбор.
 
Кабо Верде, който е с население от около 500 000 жители, направи една от най-големите сензации в историята на африканския футбол, след като се класира с общ резултат 3:2. Той беше гарантиран от победата с 2:0 в първия мач.
 
Въпреки натиска на Камерун гостите откриха резултата в 22-ата минута. Точен беше играещият в португалския Маритимо Елдон Нчук. Минута по-късно “неукротимите лъвове” изравниха чрез Ашил Емана, но се нуждаеха от победа с три гола разлика, за да се класират за Купата на Африканските нации в ЮАР в началото на 2013 г.
 
Победното попадение за Камерун беше реализирано от 16-годишната резерва Фабрис Олинга, който се разписа в четвъртата минута на добавеното време след центриране на Самуел Ето`о.
 
Камерунският национален отбор за втори пореден път няма да играе на Купата на Африканските нации. Това вероятно ще сложи край на ерата, в която “неукротимите лъвове” бяха считани за една от суперсилите на Черния континент.