Трансферът на Шинджи Кагава от Борусия (Д) в Манчестър Юн предизвика доста шум сред съотборниците му в националния отбор на Япония.

Докато самият Кагава избягва репортерите, за да се фокусира върху представянето си за тима, съотборниците му дават интервю след интервю. И всяко едно е свързано с него след бомбастичния му трансфер в най-успелия клуб в Англия.

"За нашата генерация, японски играч да отиде на Острова и да играе за голям клуб, е нещо, което може да се види само в комиксите", заяви капитанът на Япония Макото Хасебе. - Шинджи дава възможност на децата да мечтаят и да вярват в чудото. Това, което той направи, е нещо велико."

Другото голямо име в състава на Япония Кейсуке Хонда също мечтае да играе за голям отбор. "Шинджи е перфектният футболист за голям отбор. Като японец се гордея с неговото развитие. Бих добавил, че и аз имам нужните качества, за да премина в по-голям отбор", обясни играчът на ЦСКА (Москва).

Кагава е петият японец, който ще играе за отбор във Висшата лига. Досега това са направили или правят Инамото (Арсенал и Болтън), Тода (Тотнъм), Наката (Болтън) и Миячи (Арсенал и Болтън).

С първия си "самурай" в редиците Манчестър Юн ще се превърне в единствения отбор в света, в който събира футболисти от Япония, Южна Корея и Китай.

"Той настина може да се справи добре в Юнайтед, обясни 19-годишният Миячи, който може да играе срещу Кагава през новия сезон с екипа на Арсенал. - Първо обаче трябва да заслужа мястото си в групата. Искам да играя срещу него."

Състезателят на Шалке Ацуто Ухида пък намери и друга страна относно трансфера. "Дали не го привличат, защото около него няма скандал", пита Ухида.