Назначението на Оле Гунар Солскяер за мениджър на Манчестър Юнайтед с постоянен договор се превърна в повод британският таблоид „Сън“ да прати екип в родния град на норвежеца. Така изданието дава на своите читателите да се запознаят с малкия Кристиансунд, мястото, от което тръгва Убиеца с бебешкото лице, за да стигне до най-тежката длъжност във Висшата лига.

Никой в градчето не иска да пропусне дебюта на Солскяер като постоянен мениджър на Манчестър Юнайтед, дори и местните фенове на Ливърпул се възхищават на Оле Гунар. Улиците и магазините са пусти за началния сигнал на срещата между „червените дяволи“ и Уотфорд (2:1). Местните жители или в домовете си, или в някой бар, гледат по телевизията най-известният си съгражданин.

Снимки на Солскяер редовно са по първата или последната страница на местния вестник. В негова чест през зимата градската управа дори промени традиционния си знак в стил Холивуд и вместо Кристиансунд на върха на хълма пишеше „20ЛЕГЕНДА“. Това е препратка с популярно знаме на „Олд Трафорд“ от състезателната кариера на Оле Гунар, който играеше с №20.

Всички в града познават мениджъра на Манчестър Юнайтед. Всеки има своя собствена история, свързана с него. От техните разкачи може да се придобие ясна представа защо бившият нападател е обичан от всички. Причината не само в това, че той представя на света един малък норвежки град, в който продължава да живее семейството му. Просто това е човек, който не е егоист и въпреки славата си и спечелените пари не се е превърнал в надменна звезда.

Оле Гунар Солскяер е на 19 години, когато решава, че ще стане един от най-добрите футболисти в норвежката история. Преди това къдрокосото и слабичко момче е най-добрият играч в родния си град - известният с риболова си Кристиансунд, който с население от 25 000 души може да запълни едва 1/3 от капацитета на „Олд Трафорд“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В един мач вкарва девет гола, а в друг се разписва 14 пъти за своя отбор Клаусененген. След това като младеж помага на клуба да пробие до втора дивизия на норвежкия футбол и на 21 години се мести в елитния Молде. На пръстите на едната ръка се броят футболистите от Кристиансунд, които успяват да пробият до местния футболен елит и да играят за националния отбор. Да не говорим, че едва ли някога друг жител на града ще вкара победен гол на финала на Шампионската лига за един от най-великите отбори в света и след това ще стане мениджър на този клуб.

В момента начело на футболния Клаусененген е Ян Тригве Педерсен (на снимката вляво), бивш съотборник на Солскяер. Сега той тренира две от трите деца на Оле Гунар – дъщеря му Карна и по-малкия син Илайджа. Големият син Ноа вече е част от създадения преди 15 години Кристиансунд, който през миналата година завърши на пето място в норвежкия елит. През този сезон се очаква синът на Солскяер да играе за резервите на клуба, но участва и в тренировките на първия тим.

„Оле Гунар се разви късно. Беше малко хлапе до навършване на 18 години. Когато навърши 19, нещо се случи и той направи огромна крачка напред. Постави си за цел да стане най-добрият. Тренираше много и отделяше внимание на различни детайли. Работеше здраво за постигане на целта си“, признава Педерсен.

Оле Гунар Солскяер е бил добър спортист. Отдавали са му се всички спортове, с изключение на един. Баща му Ойвинд в шест поредни години е шампион на Норвегия по борба (между 1966 и 1971 г.) и представя страната си на европейско и световно ниво. Той запознава сина си с борбата, когато Оле Гунар е на осем години. Години по-късно той ще признае, че въобще не е бил добър и е мразел по-големи момчета да го разнасят по тепиха.

„Баща му го заведе в залата за борба и се опита да го направи борец, но просто не се получи. Момчето беше прекалено дребно за възрастта си“, разказва Франк Олсен – един от жителите на Кристиансунд, докато пие кафе с приятелите си.

„Бях му треньор по гимнастика в училище между 1980 и 1986 г. Беше скромно момче, което не обичаше да се изтъква и да се показва“, обяснява пред „Сън“ бившият учител Ингви Йохансен (на снимката вляво) докато подръпва от цигарата си и от отпива от кафето.

„Във футбола нямаше равен. Понеже в класа бяха 13 момчета, аз не му давах да играе в мачовете, за да е равностойно. Имаше един турнир, в който отборите бяха кръстени Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Тотнъм. Оле Гунар играеше за Юнайтед и беше най-добрият в отбора си“, допълва Йохансен.

Семейството на Солскяер е важна част от общественото на Кристиансунд. Сестра му все още живее в родния им дом (на снимката вдясно). Малко по-нататък може да се види къщата, която Оле Гунар е купил за родителите си. Съпругата му Силйе, която също е играла за Клаусененген, все още живее в града с трите им деца.

Местните жители свидетелстват, че мениджърът на Манчестър Юнайтед се държи нормално и свободно с всички в града. Включва се в разговори в магазина, среща се с приятели. Не се държи като суперзвезда и никой не го третира като такава. Докато е треньор на Молде, той всеки ден пътува по един час във всяка посока, за да продължи да живее в Кристиансунд и да помага на децата си да развият футболните си умения.

„Той е голямо вдъхновение! Не само за тях, но и за всеки жител на града. Показа, че е възможно да тръгнеш от малко място и да покориш света“, обяснява Стиг Флемен – друг треньор на децата на Солскяер.

„Играл съм срещу него. Той беше основната заплаха за нашия отбор. Винаги губехме с по един или два гола, а Оле Гунар беше основният виновник за това. Винаги съм знаел, че може да стане успешен треньор, тъй като е нормален и земен човек. Може да спечели уважението на всеки човек или играч, с която говори. Вероятно за това се справя успешно с личности като Пол Погба. Не е за вярване, че човек от Кристиансунд заема най-трудната работа в света. Всички в града се чувстваме фантастично, че го познаваме и се гордеем с него“, допълва Флемен.

Във входното фоайе на сградата на Клаусененген има огромна снимка на малко момче, а до нея е фотографията с прочутата радост на Оле Гунар след триумфа на „Камп Ноу“ на финала на Шампионската лига през 1999 година. Под тях е поставен мотивиращият надпис: „Мечтата може да се сбъдне“. Самият Оле Гунар Солскяер може да потвърди това.
Том ШИЙН, в. „СЪН“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

КЪЩАТА НА ОЛЕ ГУНАР СОЛСКЯЕР В КРИСТИАНСУНД



16-ГОДИШНИЯТ СОЛСКЯЕР С ЕКИПА НА КЛАУСЕНЕНГЕН