Ливърпул в момента е най-силният футболен отбор в света, но за да постигне това ниво мениджърът на тима Юрген Клоп се обърна към практиката на един от феновете на „червените“. Става дума за баскетболиста Леброн Джеймс, който дори притежава 2% от акциите на мърсисайдци.

Всичко опира до стила на игра на 32-годишния баскетболист, който в момента прекарва на терена повече време отколкото през предишните години от кариерата си. Причината за това е много проста: повече почивки. Така Джеймс стои повече на терена, но с по-малко физически усилия. Той вече не се втурва всеки път да гони топката със спринт. Така съхранява повече енергия.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Как обаче Юрген Клоп е претворил стила на Крал Леброн на футболния терен? Лесно е! Вече я няма характерната за предишни години тотална преса през 90-те минути на мача. Няма футбол на пълна газ, както обича да се изразява 52-годишният германец. Дори и характерната промяна в позициите на външните нападатели Мохамед Салах и Роберто Фирмино става на по-бавна скорост. С джогинг, а не със спринт.

Това дава на Клоп едно предимство – по-добър контрол върху мача, тъй като играчите му не се уморяват толкова бързо. Ливърпул вече няма нужда да прави честа ротация в състава, за да дава почивка на играчите. Така мениджърът на отбора може да разчита на най-добрите си футболисти във всеки мач. Недостатъкът на този стил е, че „червените“ загубиха зрелищната си игра, която беше характерна за миналия сезон. Феновете обаче с лекота прощават това, тъй като Ливърпул има аванс от 22 точки пред втория в класирането на Висшата лига и тимът се е устремил към първата си шампионска титла от 1990 г. насам.