Дебютираш с гол в английската Висша лига преди да си навършил 17 години, рекордьор си по отбелязани попадения за националния отбор, пет пъти шампион в едно от най-силните първенства в света, вдигаш един от най-ценните трофеи - купата в Шампионска лига... Постижения, за които само може да се мечтае. А те принадлежат на Уейн Рууни, който днес става на 30 години. Нужни са още доста редове, за да изредим редицата успехи и рекорди на юбиляря.
 
Вече 11 години сърцатият футболист радва феновете на Манчестър Юнайтед. Рууни има почти 500 мача за "червените дяволи" във всички турнири, отбелязал е 236 гола и ще продължи да поразява противниковите врати.

"Той е най-големият талант във Висшата лига, има много повече от Кристиано Роналдо", сподели преди време Димитър Бербатов, който в Манчестър Юнайтед имаше честта да играе и с двамата. 

Уейн Марк Рууни е роден на 24 октомври 1985 година в Ливърпул. Юноша е на Евертън, като се записва в академията на „карамелите“ през 1996-а. Шест по-късно получава първия си професионален договор и на 17 август 2002 г. записва официалния си дебют в английската Висша лига при равенство 2:2 с Тотнъм. На 19 октомври с негово попадение в последната минута е сложен край на серията от 30 мача на Арсенал без поражение. Евертън побеждава с 2:1, а Рууни влиза в историята като най-младият голмайстор във Висшата лига (б.р. - този рекорд е подобрен два пъти оттогава - от Джеймс Милнър и Джеймс Вон).

Рууни Евертън_1.jpg

След 15 гола в 64 мача за Евертън и след подадена молба за трансфер Рууни напуска "Гудисън Парк" в края на август 2004 г. Той е продаден за 25,6 милиона паунда на Манчестър Юнайтед, което е рекорд за футболист под 20-годишна възраст. На 28 септември Рууни дебютира за „червените дяволи“ с хеттрик и асистенция при впечатляващото 6:2 над Фенербахче в Шампионската лига. На 18 години и 335 дни той става най-младият автор на хеттрик в най-силната клубна надпревара. В шампионата на Англия нападателят се разписва 11 пъти и става топреализатор на тима си, но Юнайтед финишира трети в класирането и приключва сезона без нито един трофей.




Първото отличие на Рууни с Юнайтед идва през 2006-а, когато отборът на Сър Алекс Фъргюсън печели Купата на Лигата. Уейн вкарва два гола за победата с 4:0 над Уигън на финала. Следващият сезон е много успешен за Рууни - вкарва 23 гола в 57 мача и вдига първата шампионска титла на Англия в кариерата си.

През сезон 2007/08 Рууни постига най-големите си успехи с Юнайтед – нова титла във Висшата лига и триумф в Шампионската лига, въпреки че заради контузии пропуска 10 мача от първенството.

На следващия сезон Уейн допринася с 12 гола за третата поредна титла на Манчестър Юнайтед, като на 4 октомври 2008 година става най-младият футболист в историята на Висшата лига с 200 мача на сметката си. Сезон 2009/10 е най-силният в индивидуален план за Рууни, като той бележи личен рекорд по брой голове във всички турнири – 34 в 44 мача. 26 от тях са във Висшата лига и му носят наградата за Играч на сезона. С негов победен гол за 2:1 над Астън Вила във финала Юнайтед печели Купата на Лигата, но това е единственият трофей през сезона, тъй като Челси спира шампионската серия на "червените дяволи". В начало на първенството през сезон 2010/11 Рууни отправя молба за трансфер, но малко по-късно се отказва от намерението си и преподписва договор за още 5 години. Заради контузия на коляното той пропуска 10 мача от шампионата, като вкарва 11 гола, а Юнайтед става шампион за четвърти път в последните 5 години.

През сезон 2011/12 Рууни се развихря и изравнява върховото си постижение по брой голове във всички турнири – 34, но този път само в 43 мача. 27 от попаденията са във Висшата лига, но по ирония на съдбата „червените дяволи“ отново не стигат до златните медали, като с гол на Серхио Агуеро в последната секунда на мача от последния кръг Манчестър Сити измъква титлата. Разочароващо е отпадането на Юнайтед в груповата фаза на Шампионската лига и последвалата елиминация от 1/8-финалите на Лига Европа след поражение на „Олд Трафорд“ от Атлетик (Билбао).

През следващия сезон обаче Манчестър Юнайтед отново е шампион, за последно под ръководството на Сър Алекс. Рууни остава в сянката на новата звезда в атаката на „дяволите“ Робин ван Перси, но все пак английският национал се разписва 12 пъти в първенството и общо 16 във всички турнири. На 12 май 2013 г. Фъргюсън разкрива, че Рууни отново е подал молба за трансфер, но до такъв пак не се стига. Ръководството на Челси вади конкретна оферта, но новият мениджър на Юнайтед Дейвид Мойс успява да задържи Уейн на "Олд Трафорд". На 17 септември 2013-а Рууни бележи своя гол номер 200 с екипа на "червените дяволи", а на 26 декември реализира юбилейния си 150-ти гол във Висшата лига за тима. На 21 февруари 2014-а Рууни преподписва за 5 години, получава капитанската лента и повишена заплата - около 300 хиляди паунда на седмица. Сезонът за Юнайтед обаче е трагичен на всички фронтове и въпреки 19-те гола на Рууни в турнирите, Манчестър дори не успява да се класира за Лига Европа. През миналия сезон "червените дяволи" отново са далеч от върха, завършвайки четвърти във Висшата лига. Оттогава досега най-запомнящото се в кариерата на Рууни е подобреният рекорд на Сър Боби Чарлтън. Лидерът на Манчестър Юнайтед вече е голмайстор №1 в историята на националния отбор на Англия, след като се разписа от дузпа за победата с 2:0 над Швейцария и има 50 попадения за „трите лъва“. Той задмина Сър Боби Чарлтън, който е отбелязал 49 гола за Англия. Дебютът на Рууни за националния отбор е на 12 февруари 2003 година, едва 17-годишен. Уейн играе в контрола срещу Австралия и става най-младият футболист на "трите лъва" в историята (б.р. - през 2006 г. Тио Уолкът подобрява постижението му). Първият му голям турнир е Европейското в Португалия през 2004 година, когато влиза в аналите на първенството като най-младият голмайстор. С четирите си попадения в 4 мача (поради контузия пропуска отпадането на 1/4-финал с дузпи от Португалия) Рууни влиза в Идеалния отбор на турнира, определен от УЕФА. До момента обаче Уейн така и няма записан голям успех с националния отбор на родината си.

Момчето от Ливърпул извървя пътя до "Олд Трафорд", където вече заслужи подобаващо място в историята на един от най-славните клубове в света и стана мъж... вече на 30! А голмайсторските умения на Рууни се доказват и от факта, че има две момчета - Кай и Клей. Силата на връзката му с Колийн се крие във вярата. Той като нея има ливърпулско католическо възпитание. Днес дори ходи с броеница на тренировките. "Вярвам в Бог", отсича Рууни.


Рууни1_1.jpg