Един поляк хвърли ръкавица на големите реализатори в Серия „А“ от началото на сезона. 23-годишният Кжищоф Пионтек премина от Краковия в Дженоа и през есента вкара 13 попадения в първенството за „грифоните“. Той струваше на клуба от Генуа 4 милиона евро.

Шест месеца по-късно и след силната есен Пионтек беше продаден на Милан за 35 милиона евро. Това е почти деветкратно увеличение на цената. Полякът вече доказа на "росонерите", че си заслужава парите и вкара три гола в първите си три мача за тима. Когато става дума за условията на съвременния футбол, подобен ръст на цената на играч за толкова кратко време не е изненада, но все пак става изключително рядко.

Когато обаче става въпрос за Дженоа, това въобще не бива да се счита за някакъв сюрприз. Босът на клуба Енрико Прециози през годините се е доказал като човек с изключителен нюх във футболния бизнес. Реално той е невъзпятият майстор на трансферите и слага в малкия си джоб големи акули във футболния свят. А говорим за човек, чийто основен бизнес е свързан с детски играчки чрез компанията „Giochi Preziosi“.

Ще започнем с 21 юни 2007 г. Тогава босът на „грифоните“ се съгласява да вземе нападателя Марко Бориело от Милан, който тъкмо е изтърпял наказание за употреба на забранени субстанции. Сделката е за поделена собственост на правата и Дженоа плаща 1,8 милиона евро за трансфера. След края на сезона, в който Бориело вкарва 19 гола, „росонерите“ решават да си приберат обратно нападателя, а това им струва 10 милиона евро.

Преди началото на сезон 2008/09 Прециози привлече в Дженоа Диего Милито от Сарагоса за 13 милиона евро и Тиаго Мота от Атлетико (Мадрид) като свободен агент. Само година по-късно двамата се озоваха в Интер, а „грифоните“ получиха обща сума от 38,2 милиона евро.

Интересното е, че Пионтек стана първият футболист на Дженоа, който вкарва повече от 10 гола за един сезон след Диего Милито, който през 2008/09 се разписва 24 пъти в Серия „А“. Единствено Антонио Флоро Флорес може да се похвали с постижение, приблизително еднакво с това на Кжищоф Пионтек. През пролетта на 2011 година той реализира 10 гола в 18 мача.

Като част от трансфера на Милито и Мота в Интер тимът от Генуа се сдоби с няколко играчи, сред които Леонардо Бонучи и Рикардо Меджорини. Двамата веднага бяха продадени на Бари за 4,5 милиона и запазване на част от собствеността върху тях. Само година по-късно Бонучи премина в Ювентус срещу 15,5 милиона евро, а Дженоа получи 6 милиона от тази сума. Преди началото на шампионат 2008/09 „грифоните“ взеха Матео Ферари от Рома като свободен агент, а след края на сезона го продадоха на Бешикташ за 4,5 милиона евро.

Може да се каже, че големите печалби от трансферите са почти изцяло лична заслуга на Енрико Прециози. Това обаче често му е струвало доста. Заради нерегламентирани контакти с футболисти босът на Дженоа няколко пъти е наказван с отстраняване от футбола. Най-дългото наказание е от шест месеца и е свързано с трансфера на Диего Милито и Тиаго Мота в Интер. По време на преговорите босът на Дженоа е изтърпявал друго наказание. Други негови отстранявания от футбола са били за два месеца, 20 дни и 10 дни. Заради други трансферни нередности беше глобен със 100 000 евро през 2012 г.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ИТАЛИЯ, СЕРИЯ "А" - СЕЗОН 2018/2019