Първите дни от есен­ния сезон в Минск изглеждат приятни нa фона на облач­ната Москва. В кафенето на столичния хотел "Виктория" на „Проспекта на Победите­лите" се чува бръмченето на кафемашината и виковете на китайските бизнесмени, преговарящи в лоби-бара.

Президентът на БАТЕ Бори­сов Анатоли Капски отпива от чаша капучино, разиграва с пръсти въображаеми ита­лиански отбори на масата, говори за завръщането в Серия А на системата 3-5-2 и за противопоставянето й с по-традиционната - с четири защитници. Предстоят около два часа разкази за събира­нето на гъби, за мачовете на руския национален отбор по волейбол на олимпиадата, за отношенията с агентите на футболистите и за уреждане­то на мачове в местния фут­бол. „На нас ни предлагаха разни неща, заплашваха да пречупят лидерите на отбора ни преди участието в евротурнирите, но ние се отказ­вахме - официално заявява Капски. - Браво на нашите момчета на стадиона! По-ра­но преди всеки мач пускахме поп музика, сега залагаме на нещо по-енергично - рок. Това ни трябва. Лично аз предпочитам по-спокойната музика - обичам Гери Мур например, но той не е много подходящ за стадион. Всъщ­ност при нас, в Минск, често идват легендарни рокаджии – последно бях на концерт на „Скорпиънс".

Всичко това го казва един от най-влиятелните бизнес­мени в Беларус, оглавяващ футболен клуб БАТЕ и ед­ноименната фирма от дузина предприятия за автомобилни части в различни градове на републиката. На 46-годишния Капски му предложили да участва в развитието на клуба в средата на деветде­сетте. По онова време БАТЕ събрал внушителна група млади футболисти и за пет години стигнал от аматьорската трета лига до шампион­ските златни медали на Беларус, а Кап­ски междувременно станал едноличен собственик на клу­ба.

През 2001 г. БАТЕ срещ­нал Милан в Купата на УЕФА. "През първата част се представих добре и още през почивката от Милан решили да ме купят - раз­казваше бившият нападател на БАТЕ Виталий Кутузов. - След края на мача ми каза­ха, че вече съм продаден в Милан. Подписах 5-годишен договор и ми предложиха пет пъти по-голяма заплата, отколкото в БАТЕ." Капски си спомня с ус­мивка за спонтанните и хаотични преговори с Адриано Галиани в Минск, и подчертава, че до продаж­бата на Шитов и Нехайчик в Динамо, трансферът на Кутузов бил най-скъпият в историята на клуба. Кари­ерата на Кутузов в Италия била противоречива, но в Спортинг Лисабон Виталий успял, по думите на Кап­ски, да поживее в една стая с Кристиано Роналдо. По данни от сайта transfermarkt само от трансферите на Кутузов, Шитов и Нехайчик БАТЕ е спечелил повече от €7 млн., докато най-скъпото ново попълнение в история­та на клуба Егор Филипенко е струвал €500 000.

БАТЕ за Капски не е хоби, нито социално бреме. Той фокусира вниманието си върху това да изгражда клуб по законите на бизнеса и да се стреми към ефективност. Въпреки че някои могат да го заподозрат в импулсивност (той ходи на абсолютно всички гостувания на отбо­ра, понякога се появява и на тренировки, а при нужда изнася ободряващи речи на играчите), в управлението на клуба той хладнокръвно за­лага на финансовата целесъ­образност. Капски уверява, че има близост между БАТЕ и проекта за ЦСКА Москва и по отношение на инвестициите - това е най-ефективният клуб в Русия.

Собственикът на БАТЕ призна­ва, че понякога е шокиран, как па­рите се инвести­рат във футболни аутсайдери и средни отбори от руското първенство. И подчертава, че неговият клуб съвсем не е богат и брои всяка копейка. Напри­мер, след като Александър Хлеб се завърна в родината си, тук не се уплашиха да му определят най-високата за­плата в историята на клуба, но отхвърлиха африкански полузащтник на Терек, кой­то настоятелно бе предлаган от разни мениджъри. Да, преди година взеха звезда като Кежман, но той дойде като свободен агент, докато основният нападател Родионов лекуваше контузия, и то когато трансферният прозорец в Беларус вече беше затворен. "Въпреки че Кежман можеше да от­бележи и повече голове, ние научихме много от него - той е работил с Хидинк и Моуриньо", единодушни са Капски и треньорът Виктор Гончаренко.

Приходите от влизането в груповата фаза на Шампи­онската лига (за 2011/12 те надхвърлят €8,28 милиона) надвишават годишния бю­джет на клуба. Получените милиони се инвестират, по-специално в изграждането на нов детско-юношески тренировъчен център. Освен това клубът строи чисто нов стадион в горския масив по пътя от Борисов към Минск. Новият 4-звезден стадион ще избави БАТЕ от задълже­нието да играе домакинските си мачове от евротурнирите на минския ст. "Динамо", въпреки че Капски с радост отчита как се множат феновете на БАТЕ в столицата.

В БАТЕ се залага на стабилност и приемстве­ност на персонала, предиз­викани от стремежа към максимална ефективност. От основаването си, т.е. за шестнадесет години, в клуба са се сменили само трима треньори и всеки един от тях е бил помощник на предшественика си. Отделът за развитие на клуба се оглавява от знаменитата в миналото баскетболистка на Динамо Минск и Бела­рус Наталия Марченко, придобила бакалавърска степен по стопанско управление в университета в Ню Джърси, а като неин за­местник работи дъщерята на Капски - Алеся, завър­шила спортен мениджмънт в Ливърпул. Неотдавна клубът взе на работа двама испански специалисти - фи­зиотерапевт и кондиционен треньор. "Пепе (единият от тях) вече говори добре руски", казва треньорът Гончаренко.

35-годишният треньор вече 3 пъти класира БАТЕ в груповата фаза на Шам­пионската лига и веднъж в плейофите за Купата на УЕФА. Капски казва, че Виктор имал оферти от украински клубове, както и от един московски. Но за него има смисъл да си в клуб, където можеш да се развиваш, а не да се бориш с "вятърни мелници". В ин­тернет се носят какви ли не слухове и за един от тях - че Гончаренко ще премине в ЦСКА, треньорът на БАТЕ доста се е посмял заедно с колегата си Слуцкий. При всеки удобен случай, който му се отдаде, Виктор отива на някой стаж в чужбина. С особена топлота говори за Спалети, който го поканил в ресторант в Рим и изва­дил от скрита кутия диско­ве с мачове на съперника на БАТЕ Ювентус. Всеки нов шампионат и успех в евро­турнирите кара Гончаренко да се самоусъвършенства. Александър Хлеб разказва, че подходът на Гончаренко е по-скоро европейски и на­помня на тренировките му в Арсенал и Барселона.

Преди четири години ог­ромно постижение за БАТЕ беше да завърши наравно с Ювентус. Тази седмица тези момчета разбиха на пух и прах миналогодиш­ния шампион на Франция Лил и оглавиха своята гру­па в Шампионската лига. Анатолий Капски говори с известно страхопочитание и безгранично уважение за руските си колеги, но все по-голямо става усещането, че трябва да е обратното.

"7 дни спорт"