Обявената стачна готовност в Испанската примера дивисион може сериозно да удари по амбициите за титла на Реал (Мадрид) и да облагодетелства Барселона в битката за трофея. Каталунците имат две точки аванс на върха, а до края на шампионата остават три кръга, последните два от които може да не се играят.
 
В началото на месеца Испанската футболна федерация и асоциациите на футболистите и реферите заплашиха с протест от събота (16 май) заради закон, определящ разпределение на доходите от телевизионните права. В този случай крайното класиране ще се определи след срещите този уикенд.
 36.jpg
 
Какво все пак ще се случи след 36-ия кръг на шампионата този уикенд, ако всички в Примера откажат да играят. В правилника на футболната федерация на Испания няма предписание за действие в подобни случаи, което отнася казуса до трудовото законодателство на страната. Законът в страната защитава стачниците и ги пази от задължението да отработват пропуснатото време заради стачка. Тогава пропуснатите кръгове ще бъдат загубени и никой няма да може да наложи провеждането им.

zzz.jpg
 
Възможни са няколко варианта, като само един от тях ще предпази Примера от последствията на стачката.
 
* Ако правителството реши да удоволетвори исканията на футболисти и клубове в деня на стачката (16 май), тогава 37-ият кръг ще се изиграе във вторник (17 май) и всичко в първенството ще остане непокътнато.
37.jpg
 
* Ако протестът продължи два, три дни или максимум седмица, тогава кръгът с дербито Атлетико (Мадрид) - Барселона (37-и) няма да се играе, както и това между Еспаньол и Реал (Мадрид). Ако страните в спора стигнат до решение в рамките на няколко дни, шампионатът ще бъде подновен за последния 38-и кръг (23 май), а отборите няма да добавят точки към актива си.

38.jpg
 
* Третият вариант е още по-песимистичен. Той включва продължаване на протеста поне до 23 май. Тогава шампионатът приключва класирането до 36-ия кръг, който ще се изиграе този уикенд, но ще има шанс да се изиграе финалът на Купата на Краля между Барселона и Атлетик (Билбао) на 30 май.
 
* Последният вариант за развой на стачката е тя да продължи до края на месеца и би засегнал и финала за Купата на Краля.