Камерун се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Африканските нации в Габон. "Неукротимите лъвове" елиминираха считания за фаворит от букмейкърите Сенегал с 5:4 след дузпи. Редовното време и продълженията завършиха 0:0. При изпълненията от "бялата точка" нервите на камерунците се оказаха по-здрави и те ликуваха накрая. Калиду Кулибали, Кара Муса Соу и Сайве вкараха за Сенегал. Точни за съперника бяха Бени Муканджо, Амбройс Оронго, Адолфе Тейку и Жак Зоуа. Фаталният пропуск за символичните домакините направи звездата на Ливърпул Садио Мане при петото изпълнение. Вратарят Фабрис Ондоа спаси слабия му шут. След това Венсан Абдукар вкара хладнокръвно своята дузпа и изпрати Камерун на полуфинал.

Преди мача Сенегал беше най-високопоставеният тим в ранглистата на ФИФА (32), оцелял в турнира, а камерунците бяха най-ниско (62-ро място).

Срещата имаше и допълнителен заряд, защото беше повторение на финала от 2002 г. Тогава Камерун грабна трофея след 0:0 и дузпи. В Бамако именно Алиу Сисе, който сега е селекционер на сенегалците, направи фаталния пропуск от "бялата точка". Тази вечер отново дузпите не му донесоха късмет. 
На 1/2-финалите Камарун ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Конго и Гана.

 

РЕЗУЛТАТИ И СТАТИСТИКА ОТ КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ - ТУК!

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ ЗА КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ!!!