Комисията по етика на ФИФА наложи 15-годишна забрана за занимаване с футболна дейност на бившия вицепрезидент на организацията Чун Мон Джун. Това означава, че кореецът няма да може да изпълни плановете си и да се кандидатира за президент на световната футболна централа.

Причина за наказанието на Чун Мон Джун е разследване, започнато във връзка с обещанието му за финансова подкрепа пред Изпълкома на ФИФА. През 2010 г. той обещал на членовете на управата на футболната централа, че ще вложи 777 милиона долара в развитието на футболна Южна Корея, ако страната получи домакинството на Мондиал 2022.

Самият Чун Мон Джун отрича своята вина и обяви, че отстраняването му е свързано само с предстоящото му участие в президентските избори на ФИФА.

„Основната причина за наказанието е, че опитва да окажа съпротива на съществуващото статукво във ФИФА. Комитетът по етика е наказателен орган срещу всички, които са опитали да се опълчат на президента Сеп Блатер. Тази комисия действа като наемен убиец“, обяви 63-годишният кореец.