Кандидатът за президент на УЕФА Михаел ван Прааг публикува своя манифест към кампанията си преди изборите за поста на 14 септември.

Шефът на Холандската футболна федерация преди месец потвърди, че се кандидатира за вакантния пост след наложената от ФИФА забрана на Мишел Платини да се занимана със свързани с футбол дейности.

Документът, публикуван на собствения сайт на Ван Прааг, набляга на три ключови зони – взаимовръзка, футболно развитие и обръщане на УЕФА към основите на спорта. Холандецът се противопоставя на плановете за европейска Суперлига, детайлизира плановете си за промяна на правилото за финансовия феърпейл и настоява за обединение в битката.

„Аз съм изключително мотивиран да придвижа напред европейския футбол, а тази задача е приоритетна. Въпреки че УЕФА се справя изключително ефективно с ежедневните си проблеми, работата на централата е в застой, който продължава вече 10 месеца. В момента има няколко изключително важни аспекта, по които трябва да се работи, а такава дейност не се върши“, обяви Михаел ван Прааг.

68-годишният холандец ще се изправи на изборите за президент на УЕФА срещу другите двама кандидати – словенецът Александър Чеферин и испанецът Анхел Мария Вияр, който в момента временно заема шефския пост на европейската футболна централа.