ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Голмайсторът на Реал (Мадрид) Карим Бензема спечели за първи път в своята кариера "Златната топка". Той е 66-ият носител на връчвания от списание "Франс Футбол" приз за най-добър футболист в света.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Така за пръв път от 1998 година най-престижната индивидуална награда във футбола остава във Франция. Тогава Зинедин Зидан грабна отличието. Бившият световен шампион с "петлите" лично връчи златното отличие на Бензема, който направи много силен сезон с екипа на Реал. Френският национал спечели Ла Лига и Шампионската лига с "кралете" през изминалия сезон, вкарвайки 27 гола в испанското първенство и 15 в най-престижния европейски клубен турнир, включително хеттрици срещу Челси и ПСЖ в елиминациите. Той стана голмайстор и на двете надпревари.

Първата награда, която беше връчена на галавечерта в Париж, бе "Копа" - за най-добър млад футболист. Тя отиде в ръцете на Гави от Барселона и му бе връчена от миналогодишния победител Педри.

Трофеят „Сократес“ за солидарност отиде при Садио Мане. Нападателят на Байерн е известен с благотворителните си дейности най-вече в родината си Сенегал.

За втора поредна година наградата за Най-добра футболистка спечели испанката Алексия Путеяс от Барселона. Поради контузия тя не успя да вземе участие на Европейското първенство, спечелено от Англия.

Преминалият от Байерн в Барселона поляк Роберт Левандовски грабна приза "Герд Мюлер" за най-добър голмайстор. Той вкара най-много голове през изминалия сезон - 50 в 46 мача на клубно и национално ниво.

Награда за най-добър вратар за 2022-а година - "Лев Яшин", отиде на сметката на Тибо Куртоа след перфектния му сезон с екипа на Реал (Мадрид).

Изненадващо за клуб на годината беше избран шампионът на Англия Манчестър Сити, а не Реал (Мадрид), който спечели Ла Лига, Шампионска лига и Суперкупата на Испания.

За първи път в историята най-добрите сред мъжете и жените бяха отличени според постиженията им в рамките на сезона. Досега призът отиваше за най-добрия футболист в рамките на календарната година.

Тазгодишното издание на "Златната топка" стана повратно за историята на футбола през XXI век. За пръв път от 2006-а година насам никой измежду доминаторите в световния футбол през този век Лионел Меси и Кристиано Роналдо не попадат в топ 3 сред футболистите, получили най-много гласове за Златната топка.

Аржентинската легенда Лионел Меси, който е рекордьор със седем отличия, включително последната Златната топка през 2021, не попадна в списъка с номинирани за първи път от 2005 година насам. Той и Кристиано Роналдо спечелиха 13 от последните 14 „Златни топки“ от 2008 до 2021 година, като единственото изключение дойде през 2018 година, когато призът грабна хърватинът Лука Модрич.

Петкратният носител на наградата - Кристиано Роналдо остана на 20-а позиция.

КЛАСИРАНЕ ЗА ЗЛАТНАТА ТОПКА ПРЕЗ 2022 ГОДИНА:

1. Карим Бензема (Реал Мадрид, Франция)
2. Садио Мане (Байерн, Сенегал)
3. Кевин Де Бройне (Манчестър Сити, Белгия)
4. Роберт Левандовски (Барселона, Полша)
5. Мохамед Салах (Ливърпул, Египет)
6. Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен, Франция)
7. Тибо Куртоа (Реал Мадрид, Белгия)
8. Винисиус Жуниор (Реал Мадрид, Бразилия)
9. Лука Модрич (Реал Мадрид, Хърватия)
10. Ерлинг Холанд (Борусия Дортмунд/Манчестър Сити, Норвегия)
11. Хьон-Мин Сон (Тотнъм, Южна Корея)
12. Рияд Марез (Манчестър Сити, Алжир)
13. Себастиан Алер (Аякс/Борусия Дортмунд, Кот д'Ивоар)
14. Фабиньо (Ливърпул, Бразилия)
14. Рафаел Леао (Милан, Португалия)
16. Върджил ван Дайк (Ливърпул, Нидерландия)
17. Каземиро (Реал Мадрид. Бразилия)
17. Душан Влахович (Фиорентина/Ювентус, Сърбия)
17. Луис Диас (Порто/Ливърпу, Колумбия)
20. Кристиано Роналдо (Ювнтус/Манчестър Юнайтед, Португалия) 
21. Хари Кейн (Тотнъм, Англия) 
22. Трент-Александър Арнолд (Ливърпул, Англия) 
22. Фил Фодън (Манчестър Сити, Англия) 
22. Бернардо Силва (Манчестър Сити, Португалия)
25. Йозуа Кимих (Байерн Мюнхен, Германия) 
25. Майк Менян (Милан, Франция) 
25. Антонио Рюдигер (Челси/Реал Мадрид, Германия) 
25. Жоао Кансело (Манчестър Сити, Португалия) 
25. Кристофър Нкунку (РБ Лайпциг, Франция) 
25. Дарвин Нунес (Бенфика/Ливърпул, Уругвай)

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК