Бившият испански национал Андони Гойкоечеа беше назначен за селекционер на националния отбор на Екваториална Гвинея. Той заменя на поста бразилеца Жилсон Пауло.
 
47-годишният бивш защитник на Атлетик (Билбао) и Атлетико (Мадрид) подписа двегодишен договор в столицата Малабо. Футболната федерация на африканската държава се обърна към испанеца след неуспешни преговори с Реймон Доменек.
 
Гойкоечеа беше част от тима на Атлетик (Билбао), който спечели требъл в Испания през 1984 г. Той игра за националния отбор на Евро`84, където “червените фурии” стигнаха до финала, но отстъпиха на домакина Франция. Участва и на Мондиал`86.
 
Андони Гойкоечеа си спечели прозвището Касапина от Билбао, след като на 24 септември 1983 г. в мач между баския тим и Барселона нанесе тежка травма на глезена на Диего Марадона. През същия сезон той причинява сериозна контузия и на друг играч на каталунците - Бернд Шустер.
 
Дебютът на испанеца начело на Екваториална Гвинея ще бъде на 24 март, когато в Малабо тимът приема Кабо Верде в квалификация за Мондиал 2014.