Капитанът и вратар на Реал (Мадрид) Икер Касияс даде интервю за „Евроспорт”, в което за ролята на фаворит, която е отредена на Испания за предстоящото Европейско първенство в Полша и Украйна от 8 юни до 1 юли, както и за най-големия конкурент в лицето на Германия. Освен това Касияс изрази подкрепата си за намиращия се в лоша форма нападател Фернандо Торес и в същото време сподели колко е трудна ролята на селекционера Фернандо Дел Боске да обедини в един отбор играчи на Реал (Мадрид) и Барселона.

Цялото интервю с Касияс:

- След Евро 2008 и Мондиал 2010 Испания отива като фаворит на Евро 2012. Възможна ли е трета поредна титла?
- Възможна е точно толкова, колкото и двете предходни. Няма да бъде обаче никак лесно. Би било грешка да повярваме, че ще бъде просто. Всеки наш съперник ще играе толкова добре, колкото никога преди това. Трябва да респектираме всеки, да играем много и да се защитаваме.

- Тежък товар ли е ролята на фаворит?
- Не, защото ние си я заслужихме. Треньорът и ние свършихме добра работа и затова ние самите чувстваме себе си като фаворити. Имаме страхотни играчи и великолепен отбор, който изживя велики моменти.

- Очакват ли хората повече от Испания заради тоталната доминация на Реал (Мадрид) и Барселона?

- Да. Но така беше и на Световното първенство в ЮАР и ние бяхме наясно с всичко това. Много от нас познават ситуацията от клубовете си. В смисъл, когато нещата не вървят, става тежко. Ако имаме проблеми в груповата фаза, хората ще забравят много бързо това, което сме постигнали през 2008 и 2010 година. Феновете винаги искат повече. Това е съвсем в реда на нещата. Дори и ние самите искаме да стигнем толкова далеч, колкото е възможно. Когато преди четири години станахме европейски шампиони, си помислих, че това е всичко, което бих могъл да постигна. Но сега искам да го повторя. Би било фалшиво да не искаме отново да спечелим.

- Нападателят Фернандо Торес от месеци насам се намира в криза. След трансфера си в Челси не може да намери себе си. Това проблем ли е за Европейското първенство?

- Фернандо е играч, който се нуждае от много самочувствие. Хората винаги забравят бързо миналото. Той е направил толкова много за Испания и затова се надяваме, че в следващите два месеца още много голове, за да възвърне самочувствието си. Дел Боске му има доверие и знае, че Торес досега винаги му се е отплащал.

- Колко важни са Вашите колеги в Реал (Мадрид) за националния отбор?
- Както всеки отбор и испанският национален тим се е променил от Европейското първенство преди четири години. Голяма част от отбора се състои от играчи на Барселона и е много добре подреден. Но с Раул Албиол, Алваро Арбелоа, Шаби Алонсо, Серхио Рамос и може би Естебан Гранеро, както и Хосе Мария Кайехон можем да изградим втори голям блок. Въпреки това ние ще можем и трябва да копираме начина на игра от само един отбор. Затова треньорът трябва да събере от различните клубове тези играчи, които ще се сработят най-добре. Да комбинираш всичко това е сложно. В националния отбор обаче всички ще дават най-доброто от себе си.

- Може ли враждата между Барса и Реал да окаже влияние върху националния отбор?
- Имам опит и знам, че всичко се забравя, докато всички носят националната фланелка. Доброто на враждата е, че благодарение на големите дуели между двата клуба по време на сезона вече сме свикнали да се готвим точно за определена цел.

- Дават ли добрите резултати на Реал и Барса самочувствие на националния тим?
- Най-голямо самочувствие и мотивация ни дава това, което хората говорят за нас. Било то Франц Бекенбауeр, чието мнение винаги тежи много, или националният селекционер. Ние обаче трябва да останем здраво стъпили на земята и да отидем на Европейското първенство така, сякаш никога досега не сме го печелили и това и дебютното ни участие в такъв турнир.

- Как ще се подготви отборът за Европейското първенство?
- За това ще мислим в последните седмици на сезона. Разбира се, не бива да забравяме какво се е случили в клуба в 10-те месеца преди това и трябва да се концентрираме изцяло върху тази надпревара. Най-трудното е да останеш напълно концентриран за повече от четири седмици.

- Кой ще е най-големият ви съперник в груповата фаза?
- Всеки мач е много важен. Много хора говорят за възможните ни съперници в следващата фаза, но всички три мача от груповата фаза са решаващи. Хърватия, Ейре и Италия – всички те ще имат план да победят носителя на трофея. Трябва да сме наясно, че всеки тим може да ни победи.

- Въпреки това, ако се стигне до финал с Германия, кой е по-силен?
- На всеки турнир тимовете са по-силни и млади играчи излизат на сцената. Германия е много силен отбор и още по време на Световното първенство бе дадена възможност на много млади играчи, за да събират ценен опит. Същото важи и за Холандия. Всеки тим ще бъде по-силен, отколкото в миналото. Срещу всеки отбор трябва да спечелим поне по веднъж, независимо дали това е Германия, Холандия, Италия и Хърватия.