Организаторите на световното първенство по футбол в Катар готвят истинска революция по въпроса с тревното покритие на стадионите.

По време на Мондиала се очаква огромно натоварване на терените, което в комбинация с неблагоприятните условия в страната, може да се окаже пагубно за игрищата.

За да не се унищожават терените, организаторите са осигурили "резервна" трева за осемте стадиона, на които ще се играят мачовете и за 136 тренировъчни игрища. 

В страната са внесени голямо количество семена и вече е направена голяма площ от резервни полета, в случай че се наложи смяна на тревата на някой стадион. 

„Тревата в Катар не би издържала без правилните семена поради климата и условията в Катар. Тревата може да бъде преместена по всяко време и да бъде готова за игра след осем часа“, каза Дейвид Греъм от отговорната компания.

Всяко ново поле изисква 50 000 литра вода на ден. Използват се и химически вещества за защита на тревата от насекоми и други вредители.

Седем нови стадиона и множество тренировъчни игрища бяха построени в и около Доха за Световната купа, която започва на 20 ноември. Голямо внимание се обръща и на тревните площи.