Домакинът на Световното първенство по футбол през 2022 година Катар ще предложи сензационна идея, която ще позволи форумът да се проведе през лятото в пустинята при адски жеги.

Предложението Мондиал 2022 година да се играе през зимата засега се отхвърля от катарците, които се надяват, че ще могат да създадат изкуствени облаци, които да хвърлят сянка върху терените и така да се играе при по-ниски температури.

Революционната идея се разработва от Университета на Катар в съвместна работа с учени от технологичния парк на емирството, съобщава местният вестник „The Peninsula“.

Огромният облак, който трябва да покрива със сянката си целия терен, ще бъде изработен от изключително леки вещества. Облакът ще бъде задвижван от четири соларни двигатели. Изработването на един такъв облак ще струва около 35 000 евро.

“Не мога да ви отговоря дали има смисъл от всичко това. Трябва да се помисли дали наистина си заслужава”, сподели във връзка с идеята мениджърът на германския национален отбор Оливер Бирхоф. /БЛИЦ