Станимир Стоилов отдавна се превърна в нещо повече от обикновен футболен треньор в Казахстан. С четирите си поредни титли с Астана и останалите успехи в Европа българинът е смятан за чудо в страната. Дебютът му начело на националния отбор на Казахстан предизвика още по-сериозен отзвук за работата му. Тимът надви Унгария с 3:2 като гост.

Това бе първа победа за Казахстан след 12 неуспешни мача. За последно отборът бе спечелил през лятото на 2016 година с 1:0 срещу Китай. От тогава имаше негативна серия от само 3 равенства и 9 загуби.

Медиите в Казахстан отбелязват нещо много любопитно. Само за един мач начело на Казахстан Станимир Стоилов е надминал предшественика си Александър Бородюк. Руснакът води тима от февруари 2017 година и бе заменен от българина. За седемте мача, в които Бородюк бе начело на казахите постигна ужасяващи резултати - едно равенство и 6 загуби! 

В първия мач на Стоилов Казахстан отбеляза 3 гола почти колкото всички реализирани попадения по времето на Бородюк - четири в предишните 7 двубоя.

"Стоилов нахлу в историята още след първата си среща", отбелязва местно издание.

Припомняме и какво написа най-големият спортен сайт в Казахстан sports.kz след победата на Казахстан над Унгария:

"Удивително! Невероятно! Фантастично! За пръв път от дълго време Казахстан спечели мач. За пръв път от много години вкарахме 3 гола като гост. За много кратко време работата на българите в националния отбор даде резултат, а играта бе поразителна. И то срещу отбор, който преди по-малко от две години излезе от групите на Евро 2016. Да, недостатъци в Будапеща имаше, но това бе първият мач на Стоилов, има оптимизъм".