Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Футболната легенда Диего Марадона беше официално представен като треньор на втородивизионния мексикански Дорадос де Синалоа. Всички бяха изненади, когато през миналата седмица тимът от град Кулиакан обяви аржентинеца за наставник, тъй като само преди два месеца Дон Диего беше представен като президент в беларуския Динамо (Брест) с договор за три години.

Още по-голямо учудване будят информациите, че Марадона ще получава по 150 000 долара на месец от клуб, чийто футболисти редовно се оплакват пред мексиканците медии, че не получават редовно заплатите си. Към момента от Дорадос не са коментирали нито твърденията за заплащането на новия треньор, нито забавяните възнаграждения за играчите.

В Дорадос 57-годишният Диего Марадона ще опита да съживи треньорската си кариера, която до момента си е пълен провал. Особено, ако трябва да се сравнява с изявите и успехите му като футболист. За последно аржентинецът беше начело на Ал Фуджайра от ОАЕ, но напусна след края на миналия сезон, след като не успя да постигне задачата за промоция в елита. Не се помнят с успехи и работата му в Ал Васъл (ОАЕ), аржентинските Архентинос Хуниорс и Расинг (Авелянеда), както и в националния отбор на Аржентина.

Марадона заменя Франсиско Гамес в Дорадос, а основната му задача е да съживи отбора, който се намира на 13-о място в шампионата Апертура на мексиканската втора дивизия, където участват 15 отбора. Аржентинецът ще дебютира начело на новия си отбор на 18 септември, когато тимът от Кулиакан приема последния в класирането Кафетелерос де Тапачула. Двата тима нямат спечелена победа от началото на сезона и имат по три точки.

Какво толкова може да се обърка?

Когато в края на миналата седмица беше обявена новината, че Марадона поема Дорадос де Синалоа, веднага започнаха коментарите в социалните мрежи. Повечето от тях се въртяха около думите на журналиста от „Уолстрийт Джърнъл“ Дейвид Лъхнау, който написа в „Туитър“: „Диего Марадона е новият треньор на Дорадос де Синалоа от града и щата, където властват мексиканските наркокартели и процъфтява производството на марихуана и опиумен мак. Какво толкова може да се обърка?“

Град Кулиакан е столица на мексиканския северозападен щат Синалоа, който е известен с производството на телешко месо, домати и търговията с наркотици. Според някои данни приходите от дрогата осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт на Синалоа. Наркокартелите са силни в цяло Мексико, но именно северозападният щат и град Килиакан са меката им. Най-силният човек от лордовете на дрогата в региона е Хаокин Гузман, известен като Ел Чапо (на снимката вляво). Той се е изкачил до върха чрез комбинация от брутални репресии и поведение на модерен Робин Худ към бедните. В момента Ел Чапо е съден в Бруклин за търговия с хероин, кокаин и метамфетамини в САЩ.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В негово отсъствие картелът се управлява от синовете му. Тяхната власт обаче е оспорвана от най-важните лейтенанти в организацията. Конкуренти от щат Халиско опитват да завземат територията и водят нарковойна из цяло Мексико. „Цялата система на картела на Ел Чапо в момента е дестабилизирана“, коментира Ванда Фелбаб-Браун – експерт по мексиканската организирана престъпност.

За никого не е тайна, че Дон Диего имаше проблеми с наркотиците още като футболист. През 1991 година беше наказан от ФИФА след положителна проба за кокаин. През 1994 година последва нова санкция. Това стана на Мондиал`94 в САЩ точно преди мача с България (1:2). След това Марадона се подложи на лечение на наркозависимостта си в Куба. През 2000 и 2004 година пък беше приеман в болница заради сърдечни проблеми, които според мнозина са причинени от употребата на дрога.

По време на Мондиал 2018 в Русия през това лято легендарният аржентинец отново прикова вниманието с поведението си. Особено по време и след мача на „гаучосите“ срещу Аржентина. Тогава той размахва средни пръсти, по едно време изглеждаше заспал на трибуните, след това танцува с африканска фенка, а след края на мача в ложата му е бил викан медицински екип. Тогава се появиха слухове за употреба на наркотици, но Божията ръка отрече и отсече, че е пил само бяло вино.

„Картелът Синалоа ще се влюби в Марадона. Те са патриоти. Наистина обичат своя щат, а привличането на толкова известно лице в света на футбола ще повиши и поизчисти репутацията на Синалоа пред останалия свят“, разкри специалистът по сигурност Алехандро Хоуп, според когото връзката между спорта и наркотиците е толкова силна, колкото и между музиката и дрогата.

Голямата риба и Гуардиола

Дорадос де Синалоа е млад клуб. Основан е на 9 август 2003 година. Прякорът на тима е Голямата риба заради името и клубната емблема, на която има изобразена Обикновена делфинова риба (на испански Dorado), което е вид бодлоперка. През 2004 година Дорадос попадат в историята на мексиканския футбол като най-младият отбор, играл в елита. Само година след основаването си Голямата риба печели плейофа за промоция срещу Леон. Оттогава се поражда и съперничество между двата клуба и техните фенове.

Година след влизането си в най-силната дивизия на мексиканския футбол клубът от Кулиакан влиза в световните спортни емисии с трансфер. За да изиграе последните месеци от кариерата си в клуба пристига бившият испански национал и носител на КЕШ с Барселона Пеп Гуардиола. Настоящият мениджър на Манчестър Сити носи екипа на Голямата риба в продължение на половин година и спира с футбола. В края на същия сезон Дорадос изпада и се завръща в елита едва през 2015 година.

Въпреки че се състезава във втора дивизия, тимът от Кулиакан печели купата на Мексико по време на шампионата Апертура 2012, след като на финала побеждава Корекаминос Тамаулипас с 5:4 след дузпи (2:2) в редовното време. По това време за тима играе бившият мексикански национал Куатемок Бланко, който вкарва една от дузпите на финала.

Завръщането в елита през 2015 година не трае дълго. На 16 април 2016 година Дорадос изпада, финиширайки на последното място в обединеното класиране от двата дяла на шампионата – Апертура и Клаусура. Не помагат героичните прояви на стража Луис Мичел, който през сезона прави 51 спасявания и по този показател се нарежда на осмо място в класацията сред вратарите в първенството.

Оттогава Дорадос де Синалоа играе във втора дивизия и прави неуспешни опити да се върне в елита. Сега с тази задача е нагърбен Диего Марадона, който беше посрещнат с много надежди от феновете на отбора и гражданите на гард Кулиакан и щата Синалоа.

„Известни сме по света само с негативни неща. Сега обаче ще ни знаят и заради спорта“, заяви 33-годишната Йесениа Бараса, чийто син тренира в школата на Дорадос.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ