Хановер срази у дома колоса Байерн Мюнхен с 3:1 в дербито на 25-ия кръг в германската Бундслига. Възпитаниците на Мирко Сломка нанесоха трета поредна загуба на баварците във всички турнири в рамките на последната седмица, а това почти сигурно ще доведе до уволнението на Луис ван Гаал.

Мачът на “AWD Арена” започна равностойно, като баварците владееха повече топката, но в първия четвърт час така и не създадоха реална голова възможност. В 11-ата минута Ариен Робен стреля от фаул отдалеч, но вратарят на домакините Цийлер улови топката.

При контрааката на Хановер 96 в 16-ата минута Констандин Рауш нахлу по лявото крило и центрира в наказателното поле на Байерн, където Мохамед Абделауе засече кълбото с десния крак право в мрежата зад младия страж Томас Крафт за 0:1. След попадението гостите се опитаха да установят натиск, но той не доведе до опасни положения пред вратата на Хановер.

В 27-ата минута баварците получиха право да изпълнят фаул на около 23 метра почти фронтално срещу вратата на Цийлер. Зад топката отново застана Робен, който би ниско по земя, но Цийлер улови кълбото без проблеми.

о края на полувремето баварците продължиха да владеят повече топката, но им липсваха всякакви идеи за завършване на атаките. Играчите на Хаовер пък контраатакуваха доста опасно и можеха да стигнат до нов гол в 43-ата минута, но удар от границата на наказателното поле на голмайстора Абделауе мина покрай вратата на Крафт. В крайна сметка играчите на Мирко Сломка се оттеглиха на почивка с гол аванс.

След почивката в 51-ата минута при късо изпълнение на корнер от страна на домакините Константин Рауш с фамозен фалцов удар от ъгъла на наказателното поле не остави никакви шансове на Крафт и покачи на 2:0. Отговорът на баварците дойде три минути по-късно, когато при поредната тяхна атака Франк Рибери излъга двама бранители в наказателното поле на домакините и почти от аутлинията центрира към непокрития Ариен Робен, който на празна врата с глава вкара за 2:1.

В 62-ата минута вратарят на Байерн Томас Крафт допусна фатална грешка, след като не отрази както трябва удар на Серджо Пинто от около 25 метра и топката влезе в мрежата за 3:1. Три минути по-късно баварците отново можеха да се върнат в мача след страхотен удар на Робен отблизо, но топката опъна мрежата от външната страна вратата, пазена от Цийлер.

Всичко за Байерн приключи в 72-ата минута, когато Брено получи директен червен картон и остави съотборниците си с човек по-малко на терена. Бранителят бе изгонен за удар без топка срещу Ларс Щиндъл. От тук до края мачът просто се доиграваше, като Хановер дори можеше да нанесе по-голям разгром на баварците. В 86-ата минута Щотълкамп бе близо до нов гол за домакините, но диагоналният му удар отблизо излезе в аут. В заключителните минути не се случи нищо интересно и така Хановер заслужено спечели трите точки.

След успеха си Хановер се изкачи на второ място във временното класиране с актив от 47 точки, докато Байерн остана четвърти с 42. Третата поредна загуба на баварците във всички турнири в рамките на последната седмица обаче почти сигурно ще доведе до уволнението на наставника им Луис ван Гаал. /БЛИЦ

ГЕРМАНИЯ, БУНДЕСЛИГА, 25 КРЪГ

Борусия (Дортмунд) – Кьолн 1:0
1:0 Роберт Левандовски (44)
 
Щутгарт – Шалке 04 1:0
1:0 Здравко Кузманович (15-дузпа)
1:0 Мохамед Абделауе (16), 2:0 Константин Рауш (51), 2:1 Ариен Робен (54), 3:1 Серджо Пинто (62)
 
Нюрнберг – Санкт Паули 5:0
1:0 Филип Волшайд (3), 2:0 Кристиян Айглер (14), 3:0 Кристиян Айглер (17), 4:0 Кристиян Айглер (86), 5:0 Кристиян Айглер (87)
 
19:30 часа Байер (Леверкузен) – Волфсбург (Евроспорт 2 България)
Баланс: 27 мача, 14 победи за Байер (Леверкузен), 4 равенства, 9 победи за волфсбург
 
На 6 март (неделя)
16:30 часа Фрайбург – Вердер (Евроспорт 2 България)
Баланс: 23 мача, 5 победи за Фрайбург, 2 равенства, 16 победи за Вердер
 
18:30 часа Хамбургер – Майнц (Евроспорт 2 България)
Баланс: 9 мача, 4 победи за Хамбургер, 3 равенства, 2 победи за Майнц
 
Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Бундеслигата.