Байерн спечели най-ценния европейски клубен трофей за шести път в историята си. Това стана факт след успеха с 1:0 над ПСЖ във финала на Шампионската лига в Лисабон. Баварците сториха това под ръководството на един треньор, който в началото на ноември беше назначен временно на поста. През миналото лято Ханс-Дитер Флик беше привлечен на „Алианц Арена“ като асистент на Нико Ковач. На 3 ноември след загубата с 1:5 от Айнтрахт (Франкфурт) хърватинът беше уволнен.

Флик беше поставен за негов наследник, но само до края на годината. За десет мача под негово ръководство баварците записаха осем победи и две загуби, а в тях постигнаха голова разлика 32:7. Това убеди клубната управа да не търси нов треньор през зимата, а да остави Ханзи Флик до края на сезона. При настъпването на зимната пауза на 22 декември Байерн беше трети в класирането, на четири точки зад лидера РазенБалшпорт (Лайпциг) и на две зад Борусия (Мьонхенгладбах). Пет кръга по-късно, когато дойде прекъсването заради пандемията от коронавирус, баварците вече бяха лидер с таблицата, на една точка пред „червените бикове“. През принудителната пауза треньорът подписа постоянен договор с Байерн до 2023 г. След подновяването тимът на Ханс-Дитер Флик продължи силното си представяне записа 11 поредни победи и завърши на 13 точки пред втория Борусия (Дортмунд) и на 14 пред тима от Лайпциг.

Байерн спечели и купата на Германия и записа впечатляващо представяне в Шампионската лига, където триумфът дойде след 11 поредни победи и нито една загуба в турнира през сезона. Такова постижение не беше записвал нито един отбор в досегашната история на турнира. Победата над ПСЖ превърна Флик в шестия германски треньор, печелил ШЛ. Преди него това са постигали само Удо Латек, Детмар Крамер, Отмар Хицфелд, Юп Хайнкес и Юрген Клоп. Ханзи влезе в историята на Байерн и като първият треньор, спечелил първите си осем мача в турнира.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Требълът, който Ханс-Дитер Флик постигна с баварците го измъкна от сянката на Йоахим Льов. Преди да запише успехите си с мюнхенския гранд 55-годишният специалист беше известен предимно като асистента на Йоги при световната титла от Мондиал 2014. БЛИЦ СПОРТ ще ви припомни кой всъщност е този хер Флик, чиято прилика с едноименния герой от сериала „Ало, ало“ се изразява само в категоричността на следването на собствените убеждения.

ПОЗНАТО ЛИЦЕ В БАЙЕРН

Ханс-Дитер Флик е роден на 24 февруари 1965 г. в живописния град Хайделберг. Пробива във футбола по долните дивизии в Германия, където между 1982 и 1985 г. носи екипа на Зандхаузен.

Когато е 20-годишен, халфът е забелязан от Байерн и прекарва пет години в Мюнхен. За този период изиграва 137 мача и печели четири шампионски титли и една Купа на Германия, а играе и в загубения финал за КЕШ срещу Порто през 1987 г. Напуска през 1990 г. и преминава в Кьолн. Следва серия от тежки контузии и през есента на 1992 г. изиграва последния си мач в Бундеслигата. Година по-късно прекратява кариерата си, когато е само на 28 години.

БАНКОВ ЧИНОВНИК ОТКАЗВА НА ЩУТГАРТ

Кариерата на Флик е можело лесно да предприеме и друг обрат. На 18-годишна възраст той постъпва на половин работен ден като стажант в банков офис. По това време получава оферта от Щутгарт и я отказва. Ако беше приел, халфът щеше да стане шампион на Германия с швабите през сезон 1983/84.

„Исках да завърша обучението си по банкова специалност. От Щутгарт заявиха, че ако направя това, ще трябва да играя за втория им отбор. Аз нямах такова желание. Щеше ми се да имам някаква професия, тъй като не се знаеше колко дълго ще остана футболист“, признава Ханс-Дитер Флик пред сп. „Рунд“ през 2014 г.

ТРЕНЬОРСКАТА ПРОФЕСИЯ

Мисленето с няколко хода напред е нещо, което е запазено в подхода на Флик през годините. Той започва курсове за треньор и през 2003 г. получава лиценз УЕФА Про, завършвайки на първо място по успех в курса си заедно с Томас Дол.

„Когато Флик дойде, искаше да научи всичко възможно. Заедно с Томас Дол бяха отличниците. Основната сила на Ханзи е неговото спокойствие и категоричност. Винаги подхожда внимателно край тъчлинията. Много харесвам стила му и не съм изненадан, че работи толкова успешно в Байерн. Още като футболист, Флик имаше настройката на треньор. Винаги се интересуваше от нещата, които вършат наставниците. С него съм споделял тактическите си колебания за различни мачове“, споделя Ерих Рутемьолер, който е бивш треньор на Флик в Кьолн и негов бивш учител в треньорската школа.

След няколко години начело на аматьорския Баментал, бившият халф е назначен начело на Хофенхайм през 2000 г. и с работата си подпомага възхода на клуба през следващите години. Въпреки че е уволнен през 2005 г., след като не успява да класира отбора за Втора бундеслига, той павира пътя на Ралф Рангник, извел Хофе до промоция в Бундеслигата. След това Флик за кратко е помощник-треньор на Джовани Трапатони в Ред Бул Залцбург, когато получава обаждане, което ще промени живота му.

СВЕТОВЕН ШАМПИОН

На 23 август 2006 г., само месец откакто Йоахим Льов наследява Юрген Клинсман начело на националния отбор, Ханзи Флик е назначен за негов асистент. Това е интересен обрат на съдбата. През 1985 г., когато Флик напуска Зандхаузен и преминава в Байерн, мястото му в отбора е заето от Маркус Льов – братът на Йоги.

Така през 2006 г. е поставен прецедент в историята на немския футбол. За първи път нито селекционерът на Бундестима, нито неговият първи асистент, са играли за мъжкия национален отбор като футболисти. (Флик е бил част от германския тим до 18 г.). Този прецедент не пречи на двамата да върнат Маншафта на върха на световния футбол. След второто място на Евро 2008 и третата позиция на Мондиал 2010, тандемът Льов-Флик извежда Германия до световната титла от шампионата в Бразилия през 2014 г.

ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ

Заради заслугите си към прибавянето на четвърта звезда към екипите на националния отбор, Флик е обявен за почетен гражданин на Баментал, малко градче от покрайнините на Хайделберг, където живее заедно със съпругата си Зилке и управлява собствен спортен магазин. Ханс-Дитер Флик е най-младият, удостоен със званието.

ПОСЛЕДВАЩА КАРИЕРА

След като напуска поста на асистент на Йоахим Льов, Ханзи става спортен директор на Германския футболен съюз през септември 2014 г. Остава на поста до януари 2017 г. Пет месеца по-късно поема директорски пост в Хофенхайм, но през февруари 2018 г. напуска. На 1 юли 2019 г. е назначен за помощник-треньор на Байерн. На 3 ноември застава начело на баварците, след като наставникът Нико Ковач е уволнен. Така три дни по-късно Флик дебютира при победата с 2:0 над Олимпиакос в Шампионската лига. След още три дни идва впечатляващото 4:0 над Борусия (Дортмунд).

Това са първите два мача на Ханзи Флик като старши треньор, след като беше уволнен от Хофенхайм преди близо 14 години. За този период може да му се е налагало да застава начело на отбор само като заместник в рамките на един или два мача. Най-отговорният от тях обаче беше четвъртфинала на Евро 2008. Ханс-Дитер Флик води Германия при победата с 3:2 над Португалия, тъй като Йоахим Льов беше наказан. Така Ханзи влезе в историята на немския футбол, ставайки първият треньор след Берти Фогтс, класирал националният отбор на полуфинал на европейско първенство. След „Териера", извел Германия до титлата от Евро`96, това не бе по силите на опитния Ерих Рибек и Руди Фьолер, които дори не успяваха да измъкнат Бундестима от груповата фаза.

С требъла, спечелен с Байерн, Ханс-Дитер Флик вече се записа не само в историята на германския, но и в тази на европейския футбол. Все пак преди него само осем треньори бяха постигали т.нар. Континентален требъл (включващ шампионската титла, купата на страната и КЕШ/ШЛ). Това са Джок Стийн, Щефан Ковач, Гуус Хидинк, Сър Алекс Фъргюсън, Пеп Гуардиола, Луис Енрике, Жозе Моуриньо и Юп Хайнкес.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ