Футболната асоциация на Западна Азия ще връчи грамота за развитие на футбола в Саудитска Арабия и в Персийския залив на българския треньор Димитър Димитров-Херо. Димитров е един от 40-те чуждестранни специалисти, които ще получат документ на признателност за работата им в Саудитска Арабия от началото на 21-и век, информира БТА.

Федерацията на Западна Азия (WAFF) организира регионално първенство с 12 страни-участнички, което ще се проведе от 8-и до 20-и декември тази година в Кувейт. По време на церемонията по тегленето на жребия през ноември ще бъдат прочетени имената на треньорите, за които има грамоти. Освен Димитър Димитров, в списъка са имена като Иван Хашек (Чехия), Маркос Пакета (Бразилия), Жайме Пачеко и Антонио Оливейра (Португалия), Енцо Тросеро (Аржентина), Йон Марин (Румъния).

Димитров има два периода в Саудитска Арабия, като е водил Ал Насър, а също така и скромния състав на Ал Кадисия. Алжирският полузащитник Касем Мехди се разминал с договор с бургаския Черноморец заради завишаване от негова страна на финансовите условия, а не защото не му бил харесал Бургас. Мехди отначало поискал една сума, която клубът от Бургас бил склонен да му даде като заплата. При пристигането за преговори на място обаче Мехди заявил, че иска увеличение, тъй като имал предложение и от полски клуб. Ръководството на Черноморец обаче отказало да изпълни изискванията му и трансферът пропаднал. В интервю за алжирското издание Ла Бутьор той обяснил като причина и езиковата бариера, което не отговаря на истината.

В Черноморец играят френските футболисти Жереми Фо-Поре и Яник Боли, а преди това и Жугурта Амрун-Жужу и Анисе Абел. Всички те биха му помогнали за по-лесното навлизане в обстановката. Друг играч от френското първенство, също минал проби- Соки Н'зинга, обяви, че не е имал никакви проблеми с колектива в съблекалнята и макар да не бе одобрен, остава с много добри чувства.