Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Испанският шампион Барселона осъществи светкавичен трансфер, привличайки бразилското крило Малком от Бордо срещу 41 милиона евро. Сделката беше изненадваща, тъй като в часовете преди нейното обявяване се очакваше 21-годишният младежки национал на Бразилия да премине в Рома, който се считаше за сигурния нов отбор на младока.

Италианците пребориха Интер и Евертън за подписа му и дори анонсираха сделката на официалния си профил в „Туитър“. Малком дори имаше купен самолетен билет за Вечния град, където да мине прегледи и да подпише договор. Фенове на „вълците“ са чакали пристигането на футболиста на летището в Рим, призна спортният директор на „джалоросите“ Мончи. Тогава обаче се включи Барселона и отмъкна таланта в посока „Камп Ноу“ с по-добра оферта.

Трансферът на Малком изненада не само привържениците на Рома, но и тези на Барселона, които веднага започнаха проверка в интернет за какъв футболист става дума. Все пак трансферната сума не е никак малка.

Крилото е роден на 26 февруари 1997 година в Сао Пауло. Започва да играе футзал и да тренира в школата на гранда Коринтианс, където през 2014 година бившият селекционер на националния отбор на Бразилия Мано Менезес започва да го интегрира в първия отбор.

Дебютира за „мускетарите“ на 27 април 2014 година при победата с 2:0 над Фламенго. На 19 септември същата година вкарва първия си гол за тима – при равенството 1:1 с Шапекоензе. През 2014 година попада в класацията на в. „Гардиън“ за 40-те най-добри таланти в световния футбол, където присъства и Божидар Краев. Година по-късно помага на Коринтианс да спечели шампионската титла. Като цяло за клуба има 71 мача и 10 гола във всички турнири.

През 2015 година като част от националния отбор на Бразилия става световен вицешампион до 20 години, като на финала на първенството в Нова Зеландия "селесао" губи от Сърбия с 1:2 след продължения. В тази възрастова група има две попадения в 13 срещи, а към момента е важна част от представителния тим на родината си до 23 години.

В този период около Малком избухва скандал, свързан с шофьорската му книжка, за която има подозрения, че е фалшива. Нещата стават съмнителни, тъй като получава лиценза си само 20 дни след навършването на 18 години. Обикновено процедурата отнема три месеца, а друга нередност е, че той е започнал в един и същи ден да посещава уроци по теория и практика. Практическите занимания по закон започват след покриване на изпит върху теорията.

Съмнение поражда и фактът, че Малком е преминал медицински прегледи ден преди началото на уроците, а според условията в Бразилия това няма как да се случи, тъй като винаги има период на изчакване. Освен това като постоянен адрес на футболиста е посочен Ортоландия, който е на 110 км от дома му. За подобни нарушения според законите се полага затвор между 2 и 12 години. Младокът обаче успява да се договори с прокуратурата и да се размине без наказание.

В началото на 2016 година отказва на украинските грандове Шахтьор (Донецк) и Динамо (Киев). Интерес към услугите му заявява Борусия (Дортмунд), но вместо това Малком се оказва в Бордо. „Жирондинците“ плащат на Коринтианс 5 милиона евро. Дебютира за новия си тим на 10 февруари 2016 г. при загубата с 3:4 от Нант за Купата на Франция. Първото му попадение за Бордо в Лига 1 идва при победата над Лориен с 3:0 на 7 май 2016 г. За три месеца при тима от стадион „Матмют Атлантик“ вкарва два гола в 13 мача.

Бразилецът започва следващия сезон с гол в първия кръг, при победата с 3:2 над Сент Етиен. В първите седем мача от шампионата се разписва три пъти за тима на Жослен Гурвенек. Сметката му в края на първенството сочи 9 попадения за 45 срещи от всички турнири.

През лятото на 2017 година интерес към него има от Арсенал, Манчестър Юнайтед и Байерн. Особено настоятелни са от Борусия (Дортмунд), които искат Малком за заместник на продадения в Барселона Усман Дембеле. Бразилецът обаче остава във Франция. На 19 август 2017 година вкарва първия си дубъл – при 3:3 с Лион. В първите четири мача се разписва общо три пъти, а в край на сезона може да се похвали с 12 попадения и седем асистенции в 38 мача във всички турнири. Головете обаче вкарва само в Лига 1. В 35 срещи от първенството създава 87 голови възможности, което го нарежда на първо място в Европа сред играчите до 23 години. Втори в класацията е Деле Али с 66. Със силните си изяви забива на пейката сънародника си Джонатан Кафу, за когото Бордо преди сезона плаща 7,5 милиона евро на Лудогорец.

Стилът на игра на новото попадение на Барселона има своите плюсове и минуси. Малком обича да пробива към противниковото наказателно поле. Особено опасен е когато стреля отдалеч. Силно се представя при статични положения и центрирания. Точността на пасовете, особено на извеждащите му е доста висока – надвишава 80%. За разлика от известния си сънародник Неймар, новият играч на каталунците не е сред футболистите, които симулират на терена. Играта на бразилеца има и своите минуси. Сред тях се отличива липсата му на принос в защитните действия на отбора и желанието да задържа топката. Заради ръста си от 171 см не е особено силен при борбата във въздуха.

По какъв начин Малком ще пасне в стила на Барселона, предстои да разберем. Самият той описа трансфера си като сбъдната мечта. Крилото става осмият футболист в историята, който през кариерата си е играл за Бордо и Барса. Останалите седем са Салвадор Артигас, Хосе Арана, Доменек Торедефлот, Франсиско Матео, Ричард Вичге, Алберт Селадес и Кристоф Дюгари. Малком ще бъде и 40-ият бразилец, който ще носи екипа на „блаугранас“. Дали обаче ще остави забележима следа сред феновете като Ромарио, Роналдо, Роналдиньо и Даниел Алвес, или ще ги разочарова като напусналия преди година Неймар?
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ