Историята на футбола бе пренаписана в Зандхаузен, където в плейоф за участие на световното първенство до 20 години следващото лято между Германия и Холандия (5:4 след дузпи) за първи бяха извършени четири смени и в двата отбора. В редовното време срещата за пето място на Евро 2016 до 19 години в Германия завърши 2:2, а след продълженията резултатът бе 3:3. При дузпите германците се оказаха по-точни и си спечелиха правото да участват на световното първенство до 20 години.

Холандецът Михаел Влап се появи в игра в продълженията на мястото на Ларос Дуарте, а в германския тим Емануел Ийоха влезе като четвърта смяна на мястото на Янес Хорн.

Филип Окс (43) изведе Германия напред в резултата, но Абделхак Нури (81) и Денис ван дер Хейден (88) направиха пълен обрат. Суат Сердар (90+3) изравни за 2:2 и прави мача в продължения, където Марвин Мелем (96) се разписа за Германия, а Сам Ламерс (111) бе точен за „лалетата”. При дузпите само Амара Конде пропусна за германците, а Абделхак Нури и Михел Влап бяха грешници за „оранжевите”.

Новото правило, с което УЕФА иска да улесни треньорите заради пренатоварването на играчите, бе тествано за първи път на това европейско първенство до 19 години. Позволена е четвърта смяна, но само в продълженията.

Правилото ще бъде изпробвано и на европейските първенства за мъже и жени до 19 години през 2016 и 2017 година, на Евро 2017 до 21 години, както и на олимпийските игри в Рио де Жанейро от 5 до 21 август.