Хърватия надви Армения с 1:0 в последния си мач от група D на квалификациите за Евро 2024 и се класира за турнира в Германия, завършвайки на второ място с 16 точки. Турция спечели групата, а Армения остана с 8 пункта на четвърта позиция.

В 19-ата минута Марсело Брозович стреля с глава, но стражът на арменците обаче се намеси добре. Четири минути след това добра възможност се откри и пред Анте Будимир, но и този удар бе отразен от Чанчаревич. След половин час игра Ливакович пък блесна с намеса, за да откаже Камо Ованесян. Пет минути по-късно Борна Соса бе съборен в противниковото наказателно и "ватрените" имаха претенции за дузпа, но такава не бе отсъдена. Две минути преди края на първото полувреме именно Соса намери Анте Будимир, който с глава от близка дистанция прати топката в мрежата на гостите за 1:1.

В 52-ата минута отново Будимир се разписа, но неговият гол бе отменен заради нарушение в атака. Йошко Гвардиол си опита късмета в 64-ата минута, стреляйки извън наказателното поле на Армения. Ударът му бе точен, но Чанчаревич отново се намеси. В 75-ата минута Ловро Майер нанесе топовен шут, който отиваше в десния ъгъл на вратата, но стражът на гостите за пореден път блесна със спасяване, а до края на мача резултатът остана непроменен.

В другата среща от тази група Уелс и Турция завършиха 1:1 в Кардиф. По този начин южните ни съседи запазиха първото място в групата си, което им гарантира по-горна урна на предстоящия жребий за Евро 2024 на 2 декември. Домакините пък се нуждаеха единствено от победа, за да имат шанс да се класират директно, но не успяха да я постигнат.

Oще в 7-ата минута Неко Уилямс получи добра топка в наказателното поле на Турция и с хубав удар не остави шансове на Угурджан Чакър за 1:0. Първото полувреме продължи с по-активна игра от страна на "драконите", които на няколко пъти имаха претенции за дузпа, но реферът остана безмълвен.

Втората част също започна с добро положение за Уелс, като Бренън Джонсън в 50-ата минута стреля опасно, но Чакър се намеси с вещина. В 70-ата минута обаче Бен Дейвис направи нарушение в наказателното си поле и реферът посочи бялата точка. Юсуф Язъджъ изпълни хладнокръвно дузпата и изравни за 1:1. До края на срещата Уелс опита натиск и дори вкара, но попадението на Бренън Джонсън бе отменено заради засада.

В крайна сметка Турция спечели групата си ще бъде във втора урна на жребия за Евро 2024. За "драконите" пък остава възможността да се класират на еврофиналите чрез плейофите догодина.

Група D
Хърватия - Армения 1:0

1:0 Анте Будимир (43)

Уелс - Турция 1:1
1:0 Неко Уилямс (7), 1:1 Юсуф Язъчъ (71-дузпа)