Треньорът на Реал (Мадрид) Хуанде Рамос няма домакинска загула срещу Барселона в цялата си кариера. На "Камп Ноу" Рамос има само една победа, но за сметка на това, тя е с изключителна стойност. Става въпрос за престоя му в Райо Валекано през сезон 1999/20001, когато "пчеличките" сразяват Барса на "Камп Ноу" и обезсмислят борбата на каталунците с Ла Коруня за шампионската титла. По време на целия си рестой в тима от мадридското предградие Рамос има две домакински равенства и една разгромна загуба като гост с 1:5 в Барселона.

През 2001 г. специалистът поема Бетис и губи есенния мач с 0:3, но отново надделява в срещата на "Мануел Луис де Лопера" с 2:1. За престоя му в Еспаньол той така и не стига до домакинска среща срещу градския съперник, тъй като изкарва малко повече от два месеца начело на тима. Големият му триумф засега обаче е с Малага. През 2003 г. скромният тим отнася Барса с 5:1, а хеттрик забива Салва Балеста. Това поражение едва не струва поста на Франк Рийкард, който наскоро е поел каталунците.

Със Севиля Рамос губи гостуванията си на Барса с 1:2 и 1:3, то у дома записва победи с 3:2 и 2:1. Любопитното е, че и при двете победи се разписва настоящият футболист на каталунците Даниел Алвеш. Във втората среща голът на бразилеца е победен. В първи си мач начело на Реал (Мадрид) Хуанде Рамос губи с 0:2 при гостуването на "Камп Ноу" през есента.

ХУАНДЕ РАМОС СРЕЩУ БАРСА
с Райо Валекано - баланс: 4 мача, 1 победа, 2 равенства, 1 загуба, г.р. 6:8
с Бетис - баланс: 2 мача, 1 победа, 1 загуба, г.р. 2:4
с Еспаньол - баланс: 1 мач, 1 загуба, г.р. 0:3
с Малага - баланс: 2 мача, 1 победа, 1 загуба, 5:4
със Севиля - баланс: 4 мача, 2 победи, 2 загуби, г.р. 7:8
с Реал (Мадрид) - баланс: 1 мач, 1 загуба, г.р. 0:2
ОБЩО: 14 мача, 5 победи, 2 равенства, 7 загуби, г.р. 20:29



“Ел Класико” осмисля целогодишния труд на испанските журналисти

Работещата в радио Мария Бретонес представя една любопитна гледна точка към най-голямото футболно дерби на Испания

Статусът на Реал (Мадрид) като предпочитан клуб за испанските националисти и ролята на Барселона като културен и политически символ на Каталуня са доказателство, че “Ел Класико” е едно и най-широко обсъжданите футболни дербита в света на спорта.

Очаква се цялата страна да бъде замряла в момента, в който двата най-голями и най-богати клуба се сблъскат един срещу друг на мадридския стадион “Сантяго Бернабеу” в съботната вечер. Това е моментът и когано феновете на Реал мечтая за победа над най-големия си съперник.

“Страната е парализирана. Магазините са затворени, улиците са пусти. За 90 минути единственото, за което си мисли цялата страна е футбол”, твърди радио журналистката Мария Бретонес.

Бретонес, която следи случващото се в Реал (Мадрид) от 16 години, твърди че мачовете между Реал и Барса са това, заради което спортните медии работят през цялата година.

“Имаш чувството, че милиони хора зависят от теб, от това което казваш и пишеш”, обяви тя пред “Ройтерс”, докато чакаше треньорът на Реал (Мадрид) Хуанде Рамос да пристигне на тренировъчната база на клуба за пресконференцията преди дербито.

За Реал мачът е олицетворение на това, което често медиите наричат “мачът на века”, след като е само на четири точки зад водения от Пеп Гуардиола тим на Барселона. Една победа би доближшила “белия балет” на точка от каталунците, а оставащите до края четири кръга дават надежда за трета поредна шампионска титла.

Бретонес, която е отразявала повече от 30 “Ел Класикос”, твърди че дербито осигурява моментна снимка на цялата нация: “Или има невероятна радост или унищожително страдание. Едно от тези настроения обхваща всички, включително и хората, които не харесват футбола. Дори и моята баба се интересува от резултата на дербито.”

Реал и Барса се опират на това съперничество и нито един от двата клуба не може да съществува без наличието на другия, добавя Мария Бретонес.

“Разбира се, че има екстремисти, които довеждат омразата до крайност, но всъщност съществува чисто и честно историческо съперничество с много респект между двата клуба. Същото е като при коридата. Този с най-голямото уважение към бика е тореадорът. В този случай обаче битката е мното по-равностойна”, твърди радио журналистката.

“Ел Класико” продължава да е това, което привлича вниманието на цялата общественост”, обяви Хуанде Рамос на въпрос, какво е означавало за него дербито, когато е израствал.

Почетният президент на Реал (Мадрид) Алфредо ди Стефано, считан за един от най-големите футболисти на всички времена и ветеран от много “Ел Класикос” през 50-те и 60-те години, заями през миналата седмица, че победната серия на тима е “героичен акт”.

“Реал трябва да спечели този мач, но има голяма разлика между това да го твърдиш и да го направиш, обяви 82-годишният роден в Аржентина ветеран. – Във футбола може да доминираш през целия мач и за загубиш. Точно затова предпочитам, да не предричам какво точно ще се случи в съботната вечер.”
Йън Роджърс/”Ройтерс”
 

ПОСЛЕДНИТЕ 10 “ЕЛ КЛАСИКО”
13.12.08 Барселона – Реал (Мадрид) 2:0
07.05.08 Реал (Мадрид) – Барселона 4:1
23.12.07 Барселона – Реал (Мадрид) 0:1
10.03.07 Барселона – Реал (Мадрид) 3:3
22.10.06 Реал (Мадрид) – Барселона 2:0
01.04.06 Барселона – Реал (Мадрид) 1:1
19.11.05 Реал (Мадрид) – Барселона 0:3
10.04.05 Реал (Мадрид) – Барселона 4:2
20.11.04 Барселона – Реал (Мадрид) 3:0
25.04.04 Реал (Мадрид) – Барселона 1:2