Поредният грандиозен скандал с корупция се разгаря във футбола. След като преди дни членове на ФИФА бяха спипани от в. “Таймс” по схемата “Иван Славков” на Би Би Си, че са готови да продадат гласовете си, сега стана ясно, че петима членове на УЕФА са били подкупени да гласуват за домакинството на Полша и Украйна за Евро 2012.
 
Твърдението е на члена на съвета на директорите на Футболната асоциация на Кипър Спирос Марангос, който е цитиран от германския в. “Зюддойче Цайтунг”. Пред изданието кипърецът разкрива, че в продължение на месеци се опитва да обърне внимание на ръководството на УЕФА за случая. Все пак в крайна сметка е организирано разследване по случая.
 
Според информацията на германския вестник, Марангос притежава свидетелски показания и документи, които потвърждават продажбата на гласове в полза на Полша и Украйна от страна на петима членове на УЕФА. По думите на кипъреца това не е първото подобно прегрешение на петимата, които за своите вотове при гласуването за домакинство на Евро 2012 са получили 11 милиона евро.
 
Още в петък генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино опроверга категорично обвиненията на Марангос, но сега адвокатът на кипърския футболен бос Неоклис Неоклеос обяви, че свидетелите са готови да дадат показания във всеки един момент. Както е известно, през 2007 г. на гласуването в Кардиф кандидатурата на Полша и Украйна за домакинство на Евро 2012 получи 8 гласа, а тази на Италия бе подкрепена от 4 вота./БЛИЦ