АПОЕЛ (Никозия) е първият кипърски отбор, който се класира за 1/4-финалите в Шампионската лига. Тимът от острова на Афродита отстрани френския гранд Олимпик (Лион) с 4:3 след изпълнение на дузпи в реванш от 1/8-финалите на турнира. В редовното време АПОЕЛ спечели с 1:0 и изравни общия резултат на 1:1 след поражението си с 0:1 в първия мач на френска земя. Така се стигна до продължения, в които не паднаха нови попадения и всичко се реши с рулетката на дузпите. При тях играчите на кипърския първенец бяха по-точни и напълно заслужено се класираха за следващия етап.

Реваншът започна с домакински натиск и в 9-ата минута Хараламбидис нахлу в наказателното поле на гостите, след което пусна топката успоредно за Густаво Мандука, който я засече във вратата за 1:0. Така общият резултат от двата мача бе изравнен. Постепенно „хлапетата” взеха инициативата, но до края на полувремето не успяха да преодолеят вратаря Хиотис. В 42-ата минута Солари излезе сам срещу вратаря на гостите Уго Лорис, но стреля в тялото му.

След почивката гостите владееха повече топката, но головите положения бяха пред тяхната врата. В 56-ата минута Али Сисоко бе близо до автогол, но след изчистването му с глава топката се отби от гредата. В 72-ата минута Джими Бриан можеше да изравни, но вратарят на домакините Хиотис спаси. До края на редовното време не се случи нищо интересно и се стигна до продължения, при които Лион търсеше повече гола, но така и не го постигна. В 105-ата минута домакините останаха в намален състав, след като Мандука бе изгонен от игра за втори жълт картон.

При изпълнението на дузпите домакините не пропуснаха нито веднъж, докато за Лион от бялата точка сгрешиха Лаказет и Бастос. Така АПОЕЛ (Никозия) се класира за 1/4-финалите на най-престижния европейски клубен турнир.




apoel.jpgАПОЕЛ (НИКОЗИЯ) – Олимпик (Лион) 1:0________.jpg
(в първия мач: Олимпик (Лион) - АПОЕЛ (Никозия) 1:0, общ резултат 1:1 и 4:3 за АПОЕЛ след изпълнение на дузпи)
1:0 Густаво Мандука (9)

Никозия, “ГСП” - 18 500 зрители
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Испания)
 
АПОЕЛ (Никозия): 22.Дионисиос Хиотис, 3.Пауло Жорже, 98.Вилиам , 7.Савас Пурсаитидис, 26.Нуно Мораиш, 10.Константинос Хараламбидис (77 - 81.Марсиньо), 31.Елдер Соуса (94 - 29.Александру), 9.Сколари (74 - 11.Тричковски), 21.Густаво Мандука , 8.Аилтон

ОЛИМПИК (Лион): 1.Уго Лорис, 3.Крис, 13.Антони Ревейер, 20.Али Сисоко, 4.Бакари Коне
, 6.Ким Калстрьом, 10.Едерсон (73 - 18.Гомис), 11.Мишел Бастос , 21.Максим Гоналон , 19.Джими Бриан (100 - 17.Лаказет), 9.Лисандро Лопес