Английският гранд Ливърпул може да стане собственост на китайски бизнесмен, твърдят британските медии. Кени Хуанг, шеф на хонгконгската инвестиционна компания “QSL Sports Ltd”, е в напреднали преговори с “Royal Bank of Scotland” за придобиване на пълен контрол върху клуба, който от април е обявен за продан.
 
“Сделката вероятно ще бъде финализирана преди затварянето на трансферния прозорец на 31 август. Кени Хуанг е направил своето предложение. Офертата му трябва да бъде приета от борда на директорите на клуба и след това да предстои да бъде подписана”, обявил пред ВВС източник, близък до Хуанг.
 
Бизнесменът е предложил на “Royal Bank of Scotland” да изчисти дълговете на Ливърпул и освен това ще даде свежи пари на мениджъра Рой Ходжсън за нови попълнения. Кени Хуанг планира да построи най-сетне новият стадион на “червените”.
 
Според информациите преди две години Хуанг е отказал да купи Ливърпул, тъй като според него обявената тогава цена от 650 милиона паунда е била твърде висока. Предполага се, че моментната стойност на тима от “Анфилд” е около 350 милиона паунда. Настоящите собственици, американците Том Хикс и Джордж Джилет, купиха клуба през март 2007 г. срещу 218,9 милиона паунда.
 
Двамата рефинансираха Ливърпул с нови 350 милиона на следващите година, като парите бяха взети от две банки. Сделката обаче остави 18-кратните английски шампиони с дълг в рамките на 105 милиона паунда. Хикс и Джилет не са приети от феновете на мърсисайдци, които често протестират срещу тях заради огромните дългове и плановете за новия стадион./БЛИЦ