Китай ще изпрати около 500 млади футболисти да тренират в европейските клубове през следващите пет години, обявиха от местната футболна федерация.

Планът на новия шеф на китайския футбол Вей Ди е страната да изпрати най-талантливите си играчи между 15 и 17 години на групи от по 5-6 младежи за две или тригодишен престой в различни европейски клубове.

“В момента разработваме детайлите на проекта. Ще имаме 80-100 футболисти, които ще изпращаме в Европа всяка година, като ще започнем от настоящата”, заяви говорителят на федерацията Донг Хуа.

Според китайските медии испанската Примера дивисион ще бъде сред основните дестинации на талантите, тъй като според Вей Ди има прилика в габаритите на испанските и китайските футболисти.

“Имаме добри взаимоотношения с много европейски футболни асоциации и клубове. Искаме най-добрите ни млади играчи да тренират в Испания, Англия, Германия, Италия и Холандия. Това са страните с най-висок стандарт за развитие на футболни таланти.

Това ще бъде най-големият опит на Китай да произведе елитни футболисти, които да бъдат подготвени зад граница. Първият опит за такова нещо бе през 50-те години на ХХ в., когато бяха пращани играчи в Унгария. В последните подобни начинания талантливи състезатели прекарваха дълги периоди на подготовка в Бразилия и Германия./БЛИЦ