Ученически отбор от Китай е спечелил международен турнир за момичета в Турция през миналата седмица, след като тайно се е подсилил с играещи за девическия национален отбор състезателки, обяви агенция “Шинхуа”.

Отборът на училище “Дапинг” победи съперници от Турция, Бразилия, Швеция и Италия в ранната фаза на турнира, преди да отстрани френски тим на полуфинала и да се наложи над германски отбор в битката за титлата.
 
Докато само част футболистките от девическия национален тим посещават часове в “Дапинг”, мнозинството от младите състезателки на се от това училище. Според правилата на Международната ученическа спортна федерация всички състезатели на даден отбор трябва да имат пълна заетост в учебната програма на училището.
 
Разкритията са поредното доказателство за систематични измами на китайски спортисти. Няколко от златните медалистки от националния отбор по гимнастика от олимпийските игри в Пекин бяха обявени за по-малки на възраст от допустимото, въпреки че бяха оневинени от Световната федерация по гимнастика.
 
В началото на март след направени рентгенови снимки се оказа, че 20% от 15 000 млади атлети в страната са излъгали за възрастта си.
 
Играещият за Ню Джърси Нетс от НБА И Жианлиан също е под съмнение, че се представя за по-млад, за да може да участва в юношеските турнири. В края на миналата година Спортното министерство на Китай обяви, че 36 играчи от местната баскетболна лига са подправили документите си с фалшива рождена дата.
 
Говорителят на Китайската футболна асоциация Донг Хуа обяви, че е получен доклад за инцидента с ученическия отбор, но отказа коментар по случая. От ученическия департамент обявиха пред най-големия китайски спортен вестник “Титан Спортс”, че разследват случая./БЛИЦ