Китайското икономическо чудо отдавна не е новина в света на финансите и търговията. То беше предричано много години, преди да се осъществи и когато просто се случи, никой не беше изненадан.

В годините след 2004-а, когато беше създадена китайската Суперлига, местните клубове започнаха да привличат популярни имена в света на футбола, които обаче бяха в края на кариерите си. Бившият бразилски национал Жуниор Баяно отиде в Шанхай Шенхуа даже преди това – през 2001 г., когато беше на 31 години. През 2011 г. Гуангжоу Евъргранде купи аржентинеца Дарио Конка от Флуминензе за 12 милиона евро, което по това време бе рекорден за Китай трансфер. Нападателят пък стана третият най-добре платен играч в света след Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Заплатата на Конка беше около 20 милиона евро на година.

Дидие Дрогба премина в Шанхай Шенхуа през 2012 г., когато вече беше 34-годишен. По същото време тимът от Шанхай взе и 33-годишния Никола Анелка. Дори воденият от Ясен Петров Шъдзяджуан беше подсилен през сезон 2015 от Ейдур Гудьонсен. През годините и български национали обличаха екипите на китайски отбори. Последният поне за момента беше Георги Илиев, който играеше в тима на Ясен Петров.

Напоследък обаче китайските клубове започнаха да взимат играчи със световна известност, които са на върха на състезателните си години. През лятото Гуангжоу Евъргранде плати 14 милиона евро на Тотнъм за бразилския национал Паулиньо. Дори Робиньо игра през есента за водения от Луис Фелипе Сколари тим. Това обаче не беше прието като сигнал на случилото се през настоящата зима - активността на китайските клубове през последните седмици беше изключителна.

Трансферният прозорец в повечето европейски първенства приключи в началото на февруари, но в Китай той е отворен до 26 февруари, а стартът на новия сезон в най-многолюдната страна е през март. Именно след затварянето на пазара в Европа китайците направиха двата си най-сериозни удара – трансферите на Алекс Тейшейра и Джаксън Мартинес. Победителят от Шампионската лига на Азия Гуангжоу Евъргранде плати 42 милиона евро на Атлетико (Мадрид) за 29-годишния Мартинес във вторник късно вечерта.

Днес носителят на националната купа на Китай Жиансу нанесе своя ответен удар, като уреди 26-годишния Алекс Тейшейра от Шахтьор (Донецк) срещу 50 милиона евро, а бразилският национал беше приоритетна трансферна цел на Ливърпул, който отправи няколко неуспешни оферти до украинския клуб.

Това са и двата най-скъпи футболни трансфера през тази зима. Още повече – пет от Топ 6 на зимните трансфери са извършени от китайски клубове. В тази листа са преминаването на Рамирес от Челси в Жиансу срещу 28 милиона евро, на Елкесон от Гуангжоу Евъргранде в Шанхай СИПГ за 18,5 милиона и трансферът на Жервиньо от Рома в Хебей срещу 18 милиона. Единственото изключение в Топ 6 е сензационната пазарна проява на Сток Сити, които плати 24,25 милиона евро на Порто за Джанели Имбула.

До 26 февруари може да се случат още трансферни изненади от Китай. Дори вече се говори за възможна сделка между Манчестър Сити и клуб от Шанхай за Яя Туре, който пък ще получава в Китай по 40 милиона евро на година.

Да не забравяме, че Шанхай Шенхуа направи два сравнително скъпи трансфера през тази зима. Клубът купи 29-годишния колумбийски национал Фреди Гуарин от Интер срещу 13 милиона евро и направи вътрешен за Суперлигата трансфер на 25-годишния китайски национал Жингао Би от Хенан за 11,14 милиона. Всички тези сделки ярко контрастират на трансферите във Висшата лига и особено на тези на английските национали.

Нюкасъл плати на Суонзи 16 милиона евро на Суонзи за Джонджо Шелви и 15,7 милиона на Тотнъм за Андрос Таунзенд. Двамата английски национали, които имат шанс да играят на Евро 2016, се оказаха по-евтини от трансфера на Елкесон от един китайски клуб в друг. Още повече, че 26-годишният бразилски нападател има минимални шансове да се добере до място в „селесао“.

Мнозина започнаха да си задават въпроса на какво се дължи тази трансферна активност на китайските клубове. Веднага анализаторите посочиха две основни причини. Едната от тях е политическа и е свързана с желанието на президента на страната Си Дзинпин, който е страстен футболен фен, да направи местното първенство едно от най-силните в света. Въпреки че китайската икономика в момента се намира в период на застой и дори има лек срив, местните фирми не жалят средства за футбола.

Така се стигна и до трансфера на Елкесон. Когато бразилецът смени носителя на титлата Гуангжоу Евъргранде с вицешампиона Шанхай СИПГ, всички бяха доста учудени. Обяснението дойде от самия шампион на Китай.

„Всичко се прави в подкрепа на нашия футбол и за успешното представяне на китайските клубове в Шампионската лига на Азия. Съгласихме се на трансфера на Елкесон в името на прославата на Китай“, обявиха от Гуангжоу Евъргранде пред агенция „Синхуа“.

Другата основна причина, която позволи на китайските клубове да правят такива гръмки трансфери, е финансовата свобода на разходите. В Азия и в частност Китай не важи правилото на УЕФА за Финансовия феърплей, което ограничава сериозно клубовете в Европа. Единственото ограничение за китайските отбори и лимитът за чуждестранните играчи. Всеки клуб има правото да притежава четирима чужденци, които не са азиатци, плюс още един азиатски играч, който не е китаец. Именно този лимит доведе и до покачването на цената на местите играчи. Така защитникът Жинхао Би, които има изключително неуспешни престои в португалските Боависта и Леса, се оказа с цена от 11,14 милиона евро.
Веселин РУСИНОВ/ БЛИЦ СПОРТ

ПО-ИЗВЕСТНИТЕ ФУТБОЛИСТИ В КИТАЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО В МОМЕНТА
АЛЕКС ТЕЙШЕЙРА (Бразилия)
Клуб: Жиансу
Възраст: 26 г.
Пост: нападател

ДЖАКСЪН МАРТИНЕС (Колумбия)
Клуб: Гуангжоу Евъргранде
Възраст: 29 г.
Пост: нападател

РАМИРЕС (Бразилия)
Клуб: Жиансу
Възраст: 28 г.
Пост: халф

ФРЕДИ ГУАРИН (Колумбия)
Клуб: Шанхай Шенхуа
Възраст: 29 г.
Пост: халф

ЖЕРВИНЬО (Кот д'Ивоар)
Клуб: Хебей
Възраст: 28 г.
Пост: нападател

ТИМ КЕЙХИЛ (Австралия)
Клуб: Шанхай Шенхуа
Възраст: 36 г.
Пост: халф

АСАМОА ГИАН (Гана)
Клуб: Шанхай СИПГ
Възраст: 30 г.
Пост: нападател

СТЕФАН МБИА (Камерун)
Клуб: Хебей
Възраст: 29 г.
Пост: дефанзивен халф

ДЕМБА БА (Сенегал)
Клуб: Шанхай Шенхуа
Възраст: 30 г.
Пост: нападател

ПАУЛИНЬО (Бразилия)
Клуб: Гуангжоу Евъргранде
Възраст: 27 г.
Пост: халф

ИБРАХИМА ТУРЕ (Сенегал)
Клуб: Ляонинг
Възраст: 30 г.
Пост: нападател