Милан, Интер, Фиорентина, Торино и други клубове от Италия ще съдят медийни агенции за предполагаеми пропуснати приходи от продажбата на ТВ-правата за излъчване на мачовете в чужбина в периода 2008-2018 година.

Спорът е следствие от италианско антитръстово решение от 2019 година, което установява, че медийните агенции IMG, MP & Silva и Be4 са координирали действията си при наддаването за ТВ-правата, реално ограничавайки конкуренцията. Въпросното антитръстово решение накара близо две дузини клубове от Серия "А" и "Б" да заведат дело в съда в Милано срещу въпросните три медийни агенции. Футболната лига иска около 1.8 милиарда евро под формата на пропуснати ползи.

Франческо Англани, който е адвокат от кантроата BonelliErede, която представлява някои от отборите - в това число Торино, Фиорентина и Рома заяви, че обобщено индивидуалните претенции на клубовете надхвърлят сумата от 3 милиарда евро, което е рекорд за Италия за предяване на такъв иск.

Въпросните три медийни агенции отхвърлят всякаква отговорност и заявиха, че приходите, генерирани от продажбите, са в съответствие с пазарните цени, се посочва в документ. Серия "А" е събрала около 1 милиард евро от продажбата на правото на излъчване на мачовете зад граница от периода 2008 до 2018 година. Правата за излъчване са основният източник на приходи за италианските клубове, но се оказаха далеч по-малко доходоносни, отколкото за английската Висша лига и испанската Ла Лига, особено след 2010 година.

"Имаме основателни аргументи срещу повдигнатите искове и ще продължим да се защитаваме енергично", заяви говорител на IMG пред "Ройтерес", като добави, че компанията не може да коментира повече от това по конфиденциален правен въпрос като този, който касае финансови отношения. 

Самата Серия "А" отказа официално изявление, но си запази правото да направи такова при развитие на делото.