Същинската част на битката в най-престижния футболен турнир на УЕФА започна през тази седмица. Мачовете от група „D“ донесе и първия голям шок за голямата част от футболните фенове по света.

Жребият за груповата фаза разредели познатия от години Шахтьор (Донецк) в един поток с абсолютния дебютант Шериф (Тираспол). В сряда украинският гранд напълно изненадващо загуби при гостуването си в Молдова с 2:0. Мачът обаче припомни на Европа и света за два нестихващи, но често забравяни конфликти.

Ситуацията с Шахтьор е добре известна. Тимът домакинства в изгнание – първо в Лвов, а сега и в Киев, след като източният град Донецк се оказа в центъра на битка за отцепване от Украйна, която започна през 2014 г. и се води от подкрепящи Русия сепаратисти.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

По-малко се знае за ситуацията на Шериф (Тираспол) – първият представител на Молдова в групите на Шампионската лига. Докато УЕФА и всички международни организации приемат Тираспол за молдовски град, то местните жители ще настояват, че това всъщност е столицата на Приднестровската република или Транснистрия, както също е известна областта.

ОГРОМЕН НАПРЕДЪК

Тясна ивица от територията на Молдова – около 400 км от север на юг между протежението на коритото на река Днестър и източната граница с Украйна, се е самопровъзгласила за Приднестровска република. Населението е около 450 00 жители.

Малко след разпадането на Съветския съюз и превръщането на Молдова в самостоятелна държава, Приднестровието обявява своята независимост и следва кратък, но кървав военен конфликт. Боевете бяха прекратени, но оттогава областта води изолирана форма на съществуване със собствено правителство, флаг, армия, валута и пощенски услуги.

А сега, след като Шериф (Тираспол) последователно елиминира Цървена звезда (общ резултат 2:1) и Динамо Загреб (3:0 общ резултат), вече си има и представител в Шампионската лига, който стартира с гръмкото 2:0 срещу съперник, който често е кошмар за големите европейски клубове.

„Никога не съм си представял, че молдовският футбол ще има отбор в групите на Шампионската лига. Шериф обаче се доказа като стойностен отбор, след като премина през трудни квалификационни кръгове и направи впечатляваща победа в групите. Това е огромен напредък“, признава пред „Дойче Веле“ бившият румънски национал Гаврил Балинт, който през 1986 г. печели КЕШ със Стяуа, а през сезон 2002/03 е треньор на Шериф (Тираспол).

КОРПОРАЦИЯ „ШЕРИФ“

Успехът на тима е продукт не само на украинския треньор Юри Вернидуб и неговите играчи, но и както всичко, което се случва в Приднестровието, е дело на корпорация „Шериф“. Това е огромен фирмен конгломерат, който доминира във всеки един аспект от живота на хората в региона.

Трудно е да се достигне до напълно точна информация за „Шериф“. Според германския седмичник „Die Zeit”, компанията е създадена от бившите агенти на КГБ Виктор Гушан (на снимката вляво) и Иля Казмали през юли 1993 г. Фирмата има вериги от супермаркети, бензиностанции, хотели, строителни компании, мрежа за мобилни телефони, пекарни, дестилационни компании, телевизионни и радио канали. Корпорацията има и тесни връзки с управляващата партия „Обновление“, която има най-много представители във Върховния съвет от 2005 г. насам.

„Шериф“ е централната институция в страната. Тя не само финансира футболния клуб, но ефективно контролира цялата икономическа и политическа ситуация в републиката“, обяснява Сабине фон Льовис от Центъра за източноевропейски и международни проучвания в Берлин.

Футболният клуб е създаден под името Тирас (Тираспол), но след като е прекръстен на Шериф печели 19 шампионски титли на Молдона и 10 национални купи. Четири пъти е участвал в групите на Лига Европа, а сега проби и до същинската фаза на Шампионската лига.

Откритият през 2002 г. стадион „Шериф“ в Тираспол не само е най-модерният стадион в Приднестровската република, но и на цялата територия на Молдова. Националният отбор често играе домакинските си мачове в регион, който официално е обявил независимостта си от страната.

КОМУНИСТИЧЕСКИ НАГЛАСИ

Гаврил Балинт пристига да работи в Тираспол малко след като спортният комплекс около стадиона започва да функционира. Той добре си спомня периода на работа в града и футболния клуб.

„Опитът ми с Шериф е положителен. Тренировъчната база е превъзходна. Условията са добри. Има три по-малки игрища за тренировки и три с пълни размери. Имах голям офис с цялото оборудване, което ми беше нужно за анализ на мачовете и подготовка на отбора. Благодарение на добри трансфери и няколко талантливи местни играчи, създадохме добър отбор“, припомня си известният румънец.

Неговият предшественик и сънародник Михай Стойкица обаче не е толкова впечатлен от работата си с клубната управа. Според информациите той е напуснал, след като собственикът Гушан е уволнил двама футболисти без одобрението на треньора.

„Гушан е много интелигентен мъж. Срещах се с него всяка седмица след мачовете, за да анализираме играта и да дискутираме проблемите на отбора. Канеше ме на обяд и имахме отлични отношения. Обича хората да говорят директно и да казват собственото си мнение. Останалите хора в клуба не бяха толкова открити. Усещаха се още обществените нагласи, наследени от комунистическите времена. Всички се държаха стриктно и не си позволяваха да говорят лошо за шефовете си“, допълва Балинт.

ЗАВРЪЩАНЕ В СССР

Старите навици трудно отмират в Приднестровската република. По време на Съветския съюз регионът е имал важно индустриално значение за ръководството в Москва, тъй като е само на 100 км от черноморското пристанище Одеса и се намира на бреговете на река Днестър. Освен това руският е основният език в региона. Гербът на републиката е с червена петолъчка и сърп и чук (комунистическият символ присъства и на националния флаг), също като във времената на СССР. Паметниците на Ленин още стоят на важни места в градовете.

Съветското наследство се усеща и през 2021 г., тъй като 60% от икономиката на региона се контролира от корпорация „Шериф“. Освен това, с одобрението на местното правителство, около 1500 руски военни са позиционирани в републиката, за да гарантират мира между Молдова и приднестровските сепаратисти.

„Със сигурност Приднестровската република има политически връзки с Русия, също така образователни и икономически. Много от младите хора обаче са европейски настроени и се интересуват по какъв начин една политическа промяна може да окаже някакъв ефект“, анализира фон Льовис.

ОПАСНОСТ ОТ ОПИТ ЗА ПРОМИВАНЕ

Някои приднестровски компании, като текстилния производител „Тиротекс“ и дистилационната компания „Квинт“, изнасят продукцията си в Европейския съюз и Русия. Те се възползват то споразумението между ЕС и Молдова, подписано през 2016 г. Много други компании обаче не успяват да покрият изискванията и не се радват на същата добра репутация, а това се дължи най-вече на факта, че правителството не успява да се справи с корупцията в страната.

През 2020 г. Американският държавен департамент докладва за сериозни нарушения на закона и потъпкване на човешките права, които са наблюдавани в Приднестровската република. Това са тъмни петна, които може да повлияят на приемането на спортните успехи на Шериф (Тираспол) в Шампионската лига.

„Вероятно мачовете от турнира може да предизвикат по-сериозно международно внимание към ситуацията в региона. От друга страна обаче корпорация „Шериф“ ще получи възможност да се представи като благородна и филантропска организация, която подкрепя спорта и така ще прикрие монопола си върху политиката, икономиката и липсата на демокрация в приднестровието“, счита Сабине фон Льовис.

Предстоят мачове с европейските гиганти Реал (Мадрид) и Интер, а ръководството на Шериф (на клуба и корпорацията) не може и да мечтае за по-добра платформа, с която да се представи пред света.

Дори в сайта на УЕФА няма намек за уникалната политическа ситуация в Приднестровската република. Вместо това се набляга на мултинационалния състав на отбора, в който са гръцкият вратар Георгиос Атанасиадис, бразилските защитници Кристиано и Фернандо Констанца, ганайският халф Едмунд Адо и колумбийският нападател Франк Кастанеда, който е и капитан на тима.

Това е твърде различна ситуация от сезон 2002/03, когато треньор на Шериф (Тираспол) и Гаврил Балинт, а най-екзотичните чуждестранни представители в състава са от Румъния.

„Собственикът винаги е мечтаел да види тима си в Шампионската лига. Ако обърнем поглед назад, трябва да призная, че отборът, който аз ръководех нямаше никакъв шанс да направи подобно нещо. Дори се обмисляше вариант за преместването на тима в Украйна, за да има по-сериозна конкуренция и възможност за привличането на по-качествени футболисти от чужбина. Това обаче не се осъществи. Сега ситуацията е коренно различна, качеството е повишено. Купени са футболисти от Бразилия и Португалия, има много национални състезатели. Привлечени са играчи, изповядващи техничния латиностил“, признава легендата на Стяуа.
Мат Форд, "Дойче Веле"
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ