Докато в Германия преди последните два кръга от световните квалификации лекичко започват да си припяват за съседската страна „Без Холандия ще ходим на Световно“, в Бразилия вече злорадстват срещу вечния враг Аржентина с възгласа: Sem Messi, vamos para a Copa do Mundo („Без Меси ще пътуваме за Световното“). Не е за вярване, но Аржентина е застрашена да отпадне още в квалификациите за Мондиал 2018 в Русия, а световният вицешампион не е единствената футболна нация, която трябва да трепери преди последните си два мача от квалификациите.

Меси и компания се издъниха в предходния си мач с равенство 1:1 срещу опашкаря Венецуела в групата на Южна Америка. Само автоголът на бившия играч на Дуисбург Ролф Фелчер спаси „гаучосите“ от по-голям резил. Така в Южна Америка два кръга преди края на световните квалифиакции само Бразилия е сигурен участник в Русия следващото лято. След петкраттния световен шампион седем тима ще се борят за останалите три сигурни квоти.

Едно Световно без Меси, Дибала и Ди Мария? Напълно възможно е, защото „гаучосите“ заемат петото място във временното класиране, а то е достатъчно само за допълнителен плейоф срещу Нова Зеландия (победител от зона Океания). Програмата до края за аржентинците е на 6 октомври домакинство срещу Перу и на 11 октомври кошмарна визита в Еквадор на почти 3000 метра надморска височина.  

Съотборникът на Меси в Барселона Луис Суарес с Уругвай (второ място) също не е сигурен в участието си на Световното въпреки победата на „урусите“ с 2:1 срещу Парагвай в миналия кръг. Същото важи и за Колумбия с Фалкао от Монако и Хамес Родригес от Байерн.

Особено драматична е ситуацията за Чили с Алексис Санчес от Арсенал и Артуро Видал от Байерн. Чилийците се смъкнаха на шеста позиция след загубата си с 0:1 в Боливия при предните срещи и може да гледат Световното по телевизията следващото лято. "Не знам как ще се класираме, но трябва да сме на Световното. Завърших мача с болки. Имам още малко пред мен. Ще се откажа. Само още две квалификационни срещи и Световното ми остават“, заяви Видал след мача с Боливия и обяви, че ще се оттегли от националния тим на родината си най-късно след световното първенство в Русия.

В Европа Давид Алаба от Байерн ще пътува следващото лято за Русия най-много като турист, а не с Австрия, чийто национален тим след 1:1 у дома с Грузия в предния кръг почти сигурно е аут от сметките за Миндиал 2018. Австрийците са на 5 точки от второто място в групата си.

Ариен Робен от Байерн и Холандия имат надежди след 3:1 срещу България в Амстердам, че може да се доберат до шампионата на планетата. В последния кръг „лалетата“ играят срещу Швеция, чийто тим има само с 3 точки повече от тях.

Европейският шампион Португалия с Кристиано Роналдо има решителен мач на 10 октомври срещу досега безгрешния тим на Швейцария (8 победи от 8 мача). „Мореплавателите“ са сигурни за плейофите, но се нуждаят от победа срещу „кръстоносците“, за да се класират директно на турнира в Русия.

Друга звезда на Реал (Мадрид) Лука Модрич и Хърватия изпуснаха да направят голяма крачка към Световното в своята група I. В Турция „шахматистите“ загубиха с 0:1. Така те ще спорят с турците, Исланция и Украйна за директно класиране в последните два кръга.

Ето още кои звезди ще треперят в последните два кръга: Емил Форсберг (РБ Лайпциг/Швеция), Гарет Бейл (Реал Мадрид/Уелс), който няма да играе за "драконите" заради контузия, Роберт Левандовски (Байерн/Полша), Марек Хамшик (Наполи/Словакия), Джанлуиджи Буфон (Ювентус/Италия) и Един Джеко (Рома/Босна и Херцеговина). Повечето от тях все пак може да играят с националните си тимове допълнителни плейофи.

В Северна Америка за САЩ нещата не вървят по-добре след уволнението на Юрген Клинсман. След 1:1 в Хондурас „янките“ са на едва четвърто място след Панама и засега трябва да играят допълнителни плейофи.

Шампионът на Азия Австралия изпусна директното класиране за Русия. „Кенгурата“ са на плейоф първо срещу Сирия, а след това евентуално срещу представител на Северна Америка.

В Африка все още нито един тим не се е класирал директно за Световното. Гвинея (с Наби Кейта от РБ Лайпциг) и Габон (с Пиер-Емерик Обамеяйнг от Борусия Дортмунд) имат само теоретични шансове за класиране. При Камерун, Сенегал (със Садио Мане) и Гана ситуацията е същата.