На обикновения футболен фен на отборите във Висшата лига е достатъчно да види изказванията на мениджърите след мачовете, за да разбере, че те никога не са напълно доволни.

Специалистите винаги искат нещо допълнително от своя състав или желаят нещо напълно ново за освежаване на тима. Британското издание “Дейли Мейл” направи списък с коледните желания на мениджърите на отборите от Премиърлийг.
 
АРСЕНАЛ – Арсен Венгер
От Дядо Коледа – Шей Гивън
От началото на сезона бяха използвани трима различни вратари. Войчех Шчесни се справи задоволително срещу Манчестър Юнайтед, но все още е твърде млад. Феновете на “артилеристите” и Венгер бленуват за опитен и утвърден страж, а Шей Гивън отговаря на тези условия.
 
Коледна добавка – централен защитник
Лоран Кошчиелни засега не оправдава цената си, Себастиан Скилачи не е в най-добрата си форма, а Томас Вермаелен е контузен. Тези проблеми със сигурност карат Арсен Венгер да си мечтае за попълнение в защитата. Заради проблемите на Фулъм в първенството, французинът може да успее да привлече Браде Хангеланд.
 
АСТЪН ВИЛА – Жерар Улие
От Дядо Коледа – Роби Кийн
Нападателят, който не е използван от Тотнъм, е желан от много клубове във Висшага лига. Проблемите на Астън Вила в атака са очевидни – най-резултатният нападател на тима на Жерар Улие е Емил Хески, който има едва два гола.
 
Коледна добавка – вратар
Брад Фридъл е непостоянен под рамката през този сезон и явно възрастта оказва влияние върху изявите на 39-годишния американец. Брад Гузън не се изяви на ниво в Лига Европа и Улие със сигурност иска нов страж, като целта му е да вземе Шей Гивън от Манчестър Сити под наем.
 
БИРМИНГАМ – Алекс Маклийш
От Дядо Коледа – типични крила
Контузията на Джеймс Макфадън остави сериозна дупка за тима по крилата и Бирмингам със сигурност ще опита да вземе играчи за тези позиции. Най-вероятно те ще бъдат привлечени под наем. Шон-Райт Филипс е добра възможност за Маклийш, след като кариерата му в Манчестър Сити не върви.
 
Коледна добавка – повече качество за дадените пари
Никола Жигич не успява да се наложи в английския стил, въпреки двуметровия си ръст. От привлечения за 6 милиона паунда сърбин се очакваше много повече. Другото голямо лятно попълнение Александър Хлеб, който е под наем, не успява да впечатли особено с изявите си за тима от “Сейнт Андрюс”.
 
БЛЕКБЪРН – няма в момента
От Дядо Коледа – нов мениджър
Блекбърн е без мениджър след уволнението на Алърдайс, а засега няма намерен заместник на Големия Сам. Алан Шиърър отказа да поеме отбора, а се очаква това да сторят и други свободни специалисти. Най-вероятно заради тази тенденция на поста ще остане временният мениджър Стив Киън.
 
Коледна добавка – Дейвид Бентли
Кариерата на Бентли в Тотнъм не се разви в очакваната насока. Крилото най-вероятно ще се завърне на “Иууд Парк”, където бе на крачка да се превърне в наследник на Дейвид Бекъм в националния отбор.
 
БЛЕКПУЛ – Йън Холоуей
От Дядо Коледа – Паскал Шимбонда
Отписвани преди началото на сезона, Блекпул и Йън Холоуей направиха невероятен старт и се установиха в средата на класирането. Мениджърът на “мандарините” със сигурност не иска големи промени в състава си, но Шимбонда може да донесе необходимия опит на защитата на отбора.
 
Коледна добавка – добър резервен вратар
Мат Гилкс бе невероятен преди да се контузи. Ричард Кингсън се справя добре като негов заместник на вратата, но няма надеждна резерва. Бен Еймъс от Манчестър Юнайтед изглежда добро решение на проблема – дори става за титуляр.
 
БОЛТЪН – Оуен Койл
От Дядо Коледа – Йохан Елмандер
Шведът бе истински провал през миналия сезон, но сега е водещият реализатор на тима. Договорът на Елмандер е до края на сезона и най-голямото желание на мениджъра Оуен Койл е да го запази в отбора и да съхрани нападателния дует с Кевин Дейвис.
 
Коледна добавка – пари за трансфери
Преди година по това време Болтън се бореше да не изпадне. След пристигането на Оуен Койл Уондърърс са близо до битката за място в Шампионската лига. За да бъде постигнато това, клубът се нуждае от нови попълнения и влагането на пари за трансферите им.
 
ЧЕЛСИ – Карло Анчелоти
От Дядо Коледа – Рей Уилкънс
Докато Уилкинс бе асистент на Анчелоти, Челси спечели дубъл през миналия шампионат и стартира чудесно през този сезон. След неговото освобождаване “сините” отбелязват изключителен спад в представянето си.
 
Коледна добавка – Мамаду Сако
След напускането на Рикадо Карвальо, защитата на Челси показва слабост в моментите, когато Алекс и Джон Тери не играят. Мамаду Сако от ПСЖ е добър вариант за “сините”, тъй като е основен футболист на парижани, въпреки че е само на 20 години.
 
ЕВЕРТЪН – Дейвид Мойс
От Дядо Коледа – нападател, който бележи
Ситуацията с нападателите на Евертън не е блестяща, след като топреализатор сред тях е Джърмейн Бекфорд. Привлеченият със свободен трансфер от Лийдс футболист има три гола от началото на сезона, въпреки ролята си на резерва и критиките за многото му пропуски.
 
Коледна добавка – добра игра като домакин
Само две домакински победи за целия сезон и без записан успех в последните си четири прояви на “Гудисън Парк” не е добър атестат и е едно от обясненията за класирането на тима в долната част на таблицата.
 
ФУЛЪМ – Марк Хюз
От Дядо Коледа – победи
Фулъм е специалистът на Висшата лига в равните мачове – 10 от старта на първенството. За да има успех в битката си за оцеляване в елита, тимът на Марк Хюз трябва да спечели повече мачове. Това се отнася с пълна сила за гостуванията, където Фулъм няма успех.
 
Коледна добавка – завръщане на Боби Замора и Муса Дембеле
Замора бе важна фигура в доброто представяне на Фулъм във Висшата лига и евротурнирите през миналия сезон, но заедно с лятното попълнение Муса Дембеле страдат от контузии. Марк Хюз се нуждае от бързото завръщане на двамата в състава, преди да е станало прекалено късно.
 
ЛИВЪРПУЛ – Рой Ходжсън
От Дядо Коледа – старата форма на Фернандо Торес
Формата на Торес бе слаба по време на световното първенство, а след това няма подобрение. Испанецът направи редица пропуски в мачовете с Тотнъм и Нюкасъл и представянето му е сред причините за слабата игра на Ливърпул.
 
Коледна добавка – постоянно представяне при гостуванията
Ливърпул не играеше добре и преди идването на Ходжсън, но и Фулъм под негово ръководство трудно биеше навън. Комбинацията от двата фактора доведе до само една победа на “червените” извън “Анфилд”.
 
МАНЧЕСТЪР СИТИ – Роберто Манчини
От Дядо Коледа – Тевес да остане
Манчини може и да се е прицелил в много футболисти за следващия трансферен прозорец, но най-голямото му желание е Карлос Тевес да остане в клуба.
 
Коледна добавка – празна чекова книжка за трансфери през януари
Мнозина играчи вероятно ще напуснат “Сити ъф Манчестър” през следващия месец, но не са малко и тези, които ще акостират при “гражданите”. Поне така твърдят трансферните слухове в Англия.
 
МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – Сър Алекс Фъргюсън
От Дядо Коледа – гол от игра на Уейн Рууни
Рууни бе основното оръжие на Манчестър Юнайтед през този сезон, но през настоящия шампионат няма реализиран гол от игра. Две попадения от дузпа са актива на английския национал до момента. Не може да се твърди, че и това е най-добрият компонент от играта му, особено след пропусната дузпа срещу Арсенал.
 
Коледна добавка – нов вратар
Сър Алекс се нуждаеше от шест години, за да намери истински добър заместник на Петер Шмайхел. С оглед на вероятното отказване на Едвин ван дер Сар след края на сезона, Фъргюсън със сигурност се нуждае от качествен наследник на холандеца.
 
НЮКАСЪЛ – Алан Пардю
От Дядо Коледа – подкрепата на феновете
Ако привържениците на клуба не дадат подкрепата си за треньора, няма да го направят и играчите. Това е традиция на “Сейнт Джеймсис Парк”. Алан Пардю също ще бъде зависим от тази тенденция.
 
Коледна добавка - средства
Собственикът Майк Ашли иска да продаде клуба. Всички се питат, каква ли подкрепа той ще окаже на новия мениджър за привличането на играчи. Алан Пардю със сигурност се нуждае от нови попълнения за състава.
 
СТОК СИТИ – Тони Пулис
От Дядо Коледа – Джърмейн Пенант за постоянно
Рори Делап и неговите хвърляния на тъч бяха важни за представянето на Сток Сити по-рано, но сега тимът на Тони Пулис има далеч повече достойнства. Матю Етерингтън и Джърмейн Пенант направиха чудесен дует, който дава надежди на “грънчарите”, че могат да се преборят дори и място в евротурнирите. Затова Пулис се опитва да задържи Пенант за постоянно в клуба.
 
Коледна добавка – добро съдийство
Няколко тънки положения за засада, отменени голове и неотсъдени дузпи са само върха на айсберга на съдийските грешки срещу Сток Сити.
 
СЪНДЪРЛАНД – Стив Брус
От Дядо Коледа – промяна в защитата
Мениджърът Стив Брус се изправи пред сериозен проблем в отбраната, след като централните защитници Майкъл Търнър, Тайтъс Брамбъл и Антон Фърдинанд се контузиха.
 
Коледна добавка – отмъщение в местното дерби
Сред най-големите провали на Съндърланд през този сезон е унижението с 1:5 от Нюкасъл в местното дерби. Реваншът е през другия месец и Стив Брус ще опита да заличи с по-приятен спомен най-лошия ден в кариерата си.
 
ТОТНЪМ – Хари Реднап
От Дядо Коледа – мач без допуснат гол
След нулевото равенство с Манчестър Сити в първия кръг, Тотнъм допусна поне един гол във всичките си следващи мачове във Висшата лига. Ледли Кинг, Майкъл Доусън и Джонатан Уудгейт страдаха от сериозни контузии, но те не може да са оправдание. Все пак Хари Реднап изрази претенции за шампионската титла, но това няма как да стане, докато в защитата му има повече дупки, отколкото има на тенис ракета.
 
Коледна добавка – реализатор на дузпи
Джърмейн Дефоу, Роман Павлюченко и Гарет Бейл направиха пропуски при 11-метрови удари през този сезон. Ако Хари Реднап не намери решение на този проблем, може да опита да върне Матю Льо Тисие в игра и да го пуска на терена като смяна само в тези ситуации.
 
УЕСТ БРОМИЧ – Роберто ди Матео
От Дядо Коледа – резерва за Питър Одемвинги
Привличането на нигериеца е в основата на класирането на Уест Бромич далеч от зоната на изпадащите. Освен него обаче “дроздовете” нямат друг футболист, който да бележи голове.
 
Коледна добавка – постоянство
Тимът записа победи над Арсенал и Евертън, но също така отчете и неочаквани загуби от Уигън и Блекпул.
 
УЕСТ ХЯМ – Аврам Грант
От Дядо Коледа – Грант да запази работата си
Израелският специалист имаше ултиматум да спечели една победа от три мача, но след равенството с Блекбърн вече трябва вземе един успех от две срещи. Задачата пред Грант не е лесна. Още преди да е изтекла годината той може да се чуди, как ли щеше да се развие представянето на “чуковете”, ако Томас Хицълспергер не бе тежко контузен.
 
Коледна добавка – креативен играч
Виктор Обина прави всички по силите си на левия фланг, но Уест Хям има проблеми в създаването на голови положения пред противниковата врата. Грант (ако запази поста си) със сигурност би искал да вземе играч като Джейми О`Хара.
 
УИГЪН – Роберто Мартинес
От Дядо Коледа – поредни победи
Мениджърът на тима Роберто Мартинес не е успявал да запише две поредни победи в кариерата си на треньор във Висшата лига. Подобно постижение обаче може бързо да изведе тима му извън зоната на изпадащите. Това обаче няма да е лесно за отбор, който бие Тотнъм навън и след това пада с 0:6 от Челси у дома.
 
Коледна добавка – повече фенове
“DW Стейдиъм” обикновено се пълни само на 2/3 от капацитета си. Подкрепата на феновете в домакинските мачове е важна за всеки отбор и Мартинес се надява привържениците да покажат по-голямо доверие в неговия тим.
 
УУЛВЪРХЕМПТЪН – Мик Макарти
От Дядо Коледа – победи като гост
Или поне точки навън. Само едно равенство е всичко, което “вълците” взеха далеч от “Молиню”. Това поставя тежката задача пред тима на Мик Макарти да печели домакинските си мачове, за да оцелее в елита. Мениджърът дори трябва да помисли, дали да не заложи на тактика “Паркирай клубния рейс пред вратата” за останалата част от сезона.
 
Коледна добавка – завръщането на блудния син
Изминаха 11 години, откакто Роби Кийн напусна “Молиню”. Сега обаче ирландецът е твърда резерва в Тотнъм и Мик Макарти се надява, че с него ще може да засили атаката на “вълците”.