УЕФА направи собствено проучване колко от актуалните футболисти в Европа са наричани „Новия Меси” в своите страни. Сред подбраните от европейската футболна централа футболисти е българският национал и бранител на Славия Радослав Димитров. Той отдавна е известен с прякора си Меси, въпреки че реално не играе на позицията, на която аржентинецът се изявява с Барселона.

В юношеските си години Лионел Меси без съмнение е бил наричан „Новия Диего Марадона”, но днес самият той е футболист, с който се сравняват много талантливи играчи, чиято височина е под 2 метра. Това е и причината за проучването на Европейската футболна централа.

„Нетипично за сравнение с Лионел Меси – той не е техничен офанзивен полузащитник. Защитникът на Славия Радослав Димитров е получил прякора си Меси от свой съотборник в ранните години на кариерата си. Той дебютира за България през март 2013 година. Много късата му коса през последните години е потвърждение, че той не е заинтересован от рефлектираща слава”, отбелязва сайтът на УЕФА в описанието си за българския Меси.

"Преди имах дълга коса и изглеждах малко като Меси. Поради това един от моите приятели започна да ме нарича Меси", споделя Димитров за официалната страница на Европейската футболна централа.

С изключение на Радослав Димитров приликата между всички останали е, че са ниски и играят като офанзивни полузащитници или крила.

Останалите избраници на УЕФА за сравнението с Меси в собствените им страни са: Габриел Торже (Румъния), Джердан Шакири и Аднан Янузай (Албания), Янис Фетфацидис (Гърция), Лоренцо Инсиние (Италия), Райън Гоулд (Уелс), Иван Настевски (Македония), Вацлав Пиларж (Чехия), Марио Гьотце (Германия), Ева Пайор (Полша) и Гай Асулин (Израел).

Любопитното пък е, че за албански Меси са посочени халфът на Байерн Джердан Шакири, който е с косовски произход и играе за националния отбор на Швейцария, и полузащитникът на Манчестър Юнайтед Аднан Янузай, който е с косовско-албански произход, въпреки че е роден в Белгия, но все още не решил за кой национален тим ще играе.