Корейският професор Сео Кионг-Дук възропта срещу екипите на Япония заради символа на „изгряващото слънце”. Той е изпратил писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер с молба за премахване на този символ.

"Искам да се махне военно престъпния символ, който се използва от националния тим на Япония", се казва в писмото на професора от женския университет Сунгшин. Той разпространява компактдискове, в които се обяснява историческия произход на „изгряващото слънце” в националния флаг на Япония. В клипа се обяснява, че „изгряващото слънце” е символ на империализма и инвазията върху чужди територии, включително и Корея по време на Втората световна война.

"Използването на тези екипи ще е израз на насилие, което ще доведе до политически реакции. Това ще означава политизиране на футболния терен", е написал още Сео, който е изпратил писма и компактдискове до германския концерн на спортна екипировка "Адидас", както и до президентите на футболните федерации на всичките 32 страни, които ще участват на световното първенство в Бразилия от 12 юни до 13 юли.