Кандидатът за президент на Световната федерация по футбол Чун Мон-джун се е опитал да повлияе на избора на домакин на Световното първенство през 2022 година. Заради тази си дейност кореецът може да бъде лишен от правото да работи във футбола, съобщава германското издание Велт ам зонтаг.

Според информацията, Мон-джун в края на 2010 година е предложил 777 милиона долара за различни проекти, ако съответните хора помогнат Световното първенство през 2022 година да се проведе в Република Корея. Сега шефът на Арбитражната палата на комисията по етика на ФИФА трябва да вземе решение дали се налага детайлно разследване по въпроса.

По-рано пък се появи информация, че кореецът е разследван във връзка с подозрения, че е предлагал пари на федерациите на Хаити и на Пакистан за да гласуват по определен от него начин.

Чун Мон-джун в понеделник внесе кандидатурата си за поста президент на ФИФА, а в края на юли и Мишел Платини обяви официално намерението си да оглави Световния футбол. През февруари 2016 година ще бъде избран нов президент на ФИФА, след като Сеп Блатер беше принуден да подаде оставка в разгара на най-големия корупционен скандал в историята на футбола.