Президентът на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел официално обяви своята оставка. Тя идва като резултат от публикации в местните медии, уличаващи управника в парични злоупотреби.

"Билд" разкри, че Гриндел е загубил почти всички свои поддръжници във федерацията заради проблеми с финансови измами. Той получавал тайно допълнителни плащания от дъщерното дружество на Германския футболен съюз DFB-Medien, обезщетение за отказа от мандата си в Бундестага и компенсации от ТВ канала ZDF, където преди това е работил. Гриндел не е обявил за допълнителните си приходи нито пред обществеността, нито пред членовете на съюза.

Той се е отказал от част от компенсациите едва през април 2017 година - 12 месеца, след като пое поста президент на Германския футболен съюз (ГФС). Освен това Гриндел е получавал около 500 хиляди евро годишно за заемани от него длъжности в УЕФА и ФИФА.

Гриндел, който е президент на ГФС от април 2016 година, отрече информациите, че тайно е получавал допълнителен доход от 78 хиляди евро (87300 долара) като шеф на надзорния съвет DFB-Medien.

Членовете на Изпълкома на ГФС са били възмутени от откритията по адрес на президента на централата. Затова Гриндел вече нямал подкрепа на нито един от 11-е вицепрезиденти.

Един от вероятните кандидати за шеф на германския футбол е бившият национал и играч на Байерн Мюнхен Филип Лам.