Съотборникът на Цветан Генков във Висла (Краков) Маор Меликсон, който вкара три гола за полския тим в двата мача срещу Литекс в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, иска да играе за националния отбор на Полша.
 
“Маор ми каза, че иска да играе за Полша. Само въпрос на време е той да получи първата си повиквателна за националния отбор”, заяви президентът на полската федерация Гжегож Лато.
 
Спекулациите, че атакуващият халф на Висла може да стане поредното чуждестранно попълнение на “дружина полска”, се разпространяват в страната от няколко месеца.
 
26-годишният израелец премина в тима от Краков от Апоел Беер Шева по-рано тази година. Той изигра основна роля при спечелването на шампионската титла и бе определен за “Откритието на сезона”.
 
Майката на Меликсон е родена в Полша и това значително ще облекчи процедурата по издаването на полски паспорт на футболиста. Постъпки за документа вече са направени пред съответните инстанции.
 
Маор Меликсон има 25 мача и 3 гола за националните отбори на Израел до 19 и 21 години. Той дори игра срещу Полша в квалификациите за европейско първенство до 19 г. през 2003 г.
 
Халфът има и два мача за първия тим на Израел. Дебютът му бе през май 2010 срещу Израел, а във втория си мач вкара два гола при загубата с 3:4 от Кот д`Ивоар.
 
Тези две срещи са били приятелски и според новите правила на ФИФА Маор Меликсон може да смени без проблем националния отбор, за който ще се състезава.
 
Той получи повиквателни за европейските квалификации срещу Хърватия и Гърция в началото на септември, но не участва в сбора на тима заради контузия./БЛИЦ