Огромен скандал с африкански привкус разтърси световната футболната общественост. Целият национален отбор на Нигерия стоя над 12 часа заключен на изоставено летище в близост до град Ал-Абрак, Северна Либия.

Делегацията на „Суперорлите“ прекара нощта на 13 срещу 14 октомври в неизвестност какво ще се случи без храна и вода. „Срамота“, написа в социалните мрежи капитанът на тима Уилям Трост-Еконг. Защитникът първи разкри за шокиращата случка и публикува няколко снимки на хора в анцузи, които спят, където намерят.

Отборът на Нигерия отпътува със самолет за град Бенгази, където днес трябва да играе квалификационен мач срещу Либия за Купата на африканските нации. Незнайно защо властите в страната пренасочват полета за Ал-Абрак – на повече от три часа път до Бенгази. „Над 12 часа стоим на изоставено летище в Либия, след като самолетът ни бе отвлечен“, написа Трост-Еконг.

 

 

 

„Правителството на Либия отмени без причина кацането ни в Бенгази. Заключиха вратите на летището и ни оставиха без телефонна връзка, храна и вода. Държат ни тук като заложници“, продължи бившият съотборник на Кирил Десподов в ПАОК. „И преди съм преживявал подобно нещо в Африка, но това минава всякакви граници. Целият отбор решихме, че няма да играем този мач. Африканската футболна конфедерация трябва да види какво се случва тук“, написа още Трост-Еконг, цитиран от telegraph.bg.

По неговите думи им е отказана каквато и да било възможност да се свържат с правителството на Нигерия, което да им помогне. Освен това местните власти са им забранили да се свържат с хотели в областта, където да отседнат за през нощта. „Можеше да умрем още при кацането, защото това летище не е пригодено за такъв голям самолет. Опитахме се да си запазим хотел, където да преспим, но по нареждането от правителството ни отказаха. Позволиха на пилота да спи в самолета, но не и на някой от нигерийската делегация.

 

 

 

Целият кошмар все пак завършва благополучно и най-накрая на нигерийската делегация й е разрешено да излети обратно към дома.